România va termina anul cu o absorbție de 5% a banilor europeni, spune ministrul delegat pentru fonduri europene. Bugetul pentru 2017 menționa o rată de absorbție de 9% la finalul anului.

„România va termina anul acesta cu un procent de 5% absorbție. Comisia Europeană va rambursa până în 31 decembrie sumele pe care le-am trimis la Buxelles. Este un rezultat mulțumitor dacă ne raportăm la evoluția anului 2016. Estimez că vom avea 1,24 miliarde euro la finalul anului”, a declarat joi ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.

Fostul ministru al fondurilor europene, Rovana Plumb, a susținut în repetate rânduri că ținta pentru acest an a fost de 9%, urmând ca rata de absorbție să ajungă la 28% în 2018.

Nica spune, și el, că nivelul este nesatisfăcător. „Este un rezultat care nu ne satisface în perspectiva anului 2018. Per total, împreună că Politica Agricolă Comună, procentul de absorbție la sfârșitul anului va fi undeva la 10%”, a spus Nica.

Planurile Guvernului vizau însă intrarea în țară a peste 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, din care aproape 2 miliarde de euro pe politica de coeziune, iar restul ca subvenții pentru fermieri. Pe partea de plăți directe, autoritățile din România s-au descurcat mult mai bine, însă acreditarea tuturor autorităților de management ale programelor operaționale s-a finalizat abia în a doua parte a anului.

În exercițiul financiar 2014-2020, România are la dispoziție circa 23 miliarde de euro alocate programelor operaționale finanțate din fonduri structurale.

Dar datele Comisiei Europene, transmise Agerpres, arată că România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării 2014-2020, adică 400,4 milioane euro. Marius Nica spune însă că aceste date sunt de la sfârșitul lunii august, sugerând că situația s-a îmbunătățit de atunci.

Ministrul Nica, a declarat recent că în 2023 România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și a apreciat că procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, „nu este unul rău”.