Polonia, Germania și România vor primi cei mai mulți bani europeni din Mecanismul pentru o tranziție justă, ce are drept rol ajutarea statelor membre UE să investească pentru reducerea emisiilor.

Planul de investiții pentru Pactul ecologic european va mobiliza fonduri UE și va crea un cadru care să faciliteze și să stimuleze investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă și incluzivă, a anunțat marți Comisia Europeană.

Într-o prezentare făcută miercuri statelor membre, Comisia a detaliat propunerea de alocare a fondurilor din Mecanismul pentru o tranziție justă, care include un fond de 7,5 miliarde de euro, dar își propune să mobilizeze investiții totale de cel puțin 100 de miliarde de euro.

Astfel, Polonia ar primi 2 miliarde de euro din fondul creat de Comisie, dar suma finală depinde de negocierile asupra bugetului pe termen lung al UE, în timp ce Germania va beneficia de 877 milioane de euro, scrie EURACTIV.com 

România va primi 757 de milioane de euro din acest fond care are drept scop ajutarea regiunilor cu industrii bazate pe combustibili fosili să facă tranziția spre surse de energie regenerabile, astfel încât Uniunea Europeană să-și îndeplinească obiectivele de mediu.

UE vrea să devină neutră din punct de vedere al emisiilor cu efect de seră până în 2050, iar Polonia era principalul opozant al acestui obiectiv.

Sectorul energetic al Poloniei se bazează masiv pe cărbune, iar guvernul de la Varșovia s-a arătat destul de reticent în privința energiei verzi. Și în Germania sau România cărbunele joacă un rol important în sectorul energetic, dar domeniul energiei regenerabile este mult mai dezvoltat.

Dar, pe lângă banii acordați direct, Comisia își propune mobilizarea, în următorul deceniu, a unui cuantum de minimum o mie de miliarde de euro reprezentând investiții durabile. Cea mai mare proporție de până acum de cheltuieli din bugetul UE pentru acțiuni climatice și de mediu va face posibilă atragerea de fonduri private, un rol-cheie urmând a fi jucat de Banca Europeană de Investiții.

Potrivit estimărilor preliminare, cu ajutorul Mecanismului pentru o tranziție justă, Polonia ar urma să beneficieze de investiții în valoare de aproximativ 27 miliarde de euro. Urmează Germania, cu investiții de 13,4 miliarde de euro, România cu 10,1 miliarde de euro și Cehia cu 7,8 miliarde de euro, scrie Bloomberg News, citată de Agerpres.