României îi va fi alocată o captură totală maximă de 57 de tone/an, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 70 la sută a capturilor totale alocate țării noastre.

Comisia Generală pentru Pescuitul în Marea Mediterană (GFCM), organizația regională pentru gestionarea resurselor piscicole ce reunește 24 de părți asociate reprezentând statele de coastă din zona Mării Mediterane, a Mării Negre, precum și Uniunea Europeană, întrunită recent în Muntenegru în cadrul celei de-a 41-a sesiuni anuale, a adoptat o serie de măsuri cu implicații majore și pentru România, a anunțat Norica Nicolai, membră a Comisiei de pescuit din Parlamentul European.

Una dintre cele mai importante decizii a vizat recomandarea GFCM 41/2017/4 cu privire la planul multianual de gestionare a pescuitului de calcan din Marea Neagră, care a propus o abordare preventivă a cantităților disponibile de pește, vizând asigurarea randamentul maxim durabil pentru stocuri și evitarea distrugerii rezervelor de calcan.

Studiile care au stat la baza acestei recomandări arată că stocul de calcan din Marea Neagră rămâne supraexploatat, în medie cu 3,6 ori la nivelul tuturor statelor riverane. Totuși, Grupul de lucru pentru Marea Neagră a concluzionat că starea stocurilor de calcan se îmbunătățește în zona apelor teritoriale ale României și Bulgariei. În acest context, GFCM a stabilit limite pentru capturile totale de calcan pentru toate statele riverane Mării Negre pentru perioada ianuarie 2018 - decembrie 2019. României îi va fi alocată o captură totală maximă de 57 de tone/an, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 70 la sută a capturilor totale alocate țării noastre.

O altă decizie se referă la combaterea pescuitului ilegitim, nedeclarat și nereglementat (INN), în privința căruia statele riverane Mării Negre au acceptat implementarea unui proiect pilot de monitorizare a pescuitului de calcan. Astfel, statele riverane vor emite autorizații speciale pentru vasele care vor avea voie să pescuiască calcan, iar registrul tuturor acestor vase va fi comunicat secretariatului GFCM până cel târziu la data de 31 ianuarie a anului respectiv.

Toate aceste decizii vor fi puse în aplicare de la 1 ianuarie 2018 și vor fi în vigoare până la 31 decembrie 2019, fiind prelungite automat dacă până la aceea dată nu au fost adoptate alte limite de captură pentru calcan.

Norica Nicolai a spus că „este extrem de important faptul că România va primi, pe drept, un stoc mai mare de pescuit al calcanului, ceea ce va sprijini direct industria din țara noastră”. Eurodeputatul român și-a exprimat speranța „că vom vedea în curând mai multe fonduri europene și mai multe proiecte finanțate la nivel european care să vină în sprijinul pescarilor ce își câștigă existența în țările riverane Mării Negre”.