Statul român vrea să interzică utilizarea în instituții și autorități publice a produselor software și serviciilor de securitate cibernetică din Rusia sau controlate de companii sau persoane din Rusia, potrivit unui proiect de lege.

„Prezența soluțiilor software rusești de tip antivirus poate reprezenta o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești, în contextul în care Federația Rusă utilizează inclusiv atacuri cibernetice la adresa statelor occidentale și își folosește companiile naționale și cetățenii ruși, prin diverse metode, în războiul împotriva Ucrainei, încălcând toate normele de drept internațional în materie”, a precizat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, inițiatorul proiectului.

Interdicția - care va include programe antivirus, anti-malvare, soluții firewall sau VPN (Virtual Private Network) - se va aplica pe întreaga durată a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, „până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată, precum și cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității”, se arată în textul proiectului de lege, postat pe site-ul Ministerului Digitalizării.

Ministerul ar urma să adopte o listă nominală privind produsele, serviciile și entitățile producătoare și furnizoare interzise.

În expunerea de motive, ministerul menționează explicit soluțiile Kaspersky, care ar fi vizate de avertismente din patrtea autorităților mai multor state din Europa.

„Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de-o parte, de contextul dat de invazia Federației Ruse în Ucraina iar, pe de altă parte, de lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT”, a precizat autoritatea.

Foarte multe instituții publice și autorități ale administrației publice locale din România achiziționează programe software de antivirus rusești din cauza prețurilor mici, cel mai important factor care influențează rezultatele licitațiilor din suistemul de achiziții publice SICAP, susține ministerul.

„Prezența software-urilor rusești de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești, din cauză că aceste programe acaparează funcții importante ale rețelelor si sistemelor informatice, formând relații de interdependență. În contextul în care Federația Rusă utilizează inclusiv atacuri de tip cibernetic la adresa statelor occidentale și își folosește companiile naționale și cetățenii ruși, prin diverse metode, în războiul împotriva Ucrainei, încălcând toate normele de drept internațional în materie, România nu poate să-și asume prezența unor produse și servicii IT rusești în infrastructura cibernetică internațională”, argumentează Ministerul Digitalizării.