Romgaz preia participația Exxon Mobil în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, iar autoritățile estimează că exploatarea zăcămintelor de gaze va începe în 2026.

„Urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită, astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-și îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la ceremonia oficială de semnare a contractului de achiziție, desfășurată marți la Palatul Victoria.

„Prin acest act, prin care astăzi vom reuși să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ținând cont că estimările ne dau garanții că există cantități suficient de mari, să putem să asigurăm gaz și pentru vecinii noștri, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană”, a mai spus premierul.

Romgaz va prelua de la compania americană ExxonMobil 50% din proiectul Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Exxon și OMV Petrom dețineau fiecare jumătate din proiectul de mare adâncime, dar compania americană și-a anunțat intenția de a ieși din proiect, care a fost amânat din cauza legislației considerate nefavorabile de investitori.

Romgaz a anunțat că ajuns la o înțelegere pentru a cumpăra partea Exxon pentru 1,06 miliarde de euro.

„Tranzacția în valoare de peste un miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești. Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiții vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus că acesta este startul unor investiții de miliarde de euro în Marea Neagră și că speră ca primele gaze să fie extrase cel mai târziu la finele anului 2026 sau, de ce nu, chiar la începutul anului 2026.

„Astăzi, prin semnarea contractului dintre Romgaz și ExxonMobil, România a făcut un pas uriaș pentru asigurarea securității și independenței energetice. În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc”, a spus Virgil Popescu, în cadrul evenimentului.

Ministrul a menționat că, prin producția din Marea Neagră, România poate deveni „un furnizor de securitate energetică regională”, dat fiind că își va dubla producția, depășind cu mult necesarul de consum intern.