Planul Național pentru Redresare și Reziliență este un mecanism de finanțare bazat pe performanță, iar banii vor veni în funcție de atingerea unor obiective foarte clare, spune Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Într-un interviu acordat News.ro, Ramona Chiriac vorbește despre obiectivele din PNRR și posibilitatea de modificare a acestui plan, dar și despre statul de drept și disputele dintre Curtea Constituțională și instanțele de judecată ale UE.

În ceea ce privește PNRR, șefa Reprezentanței spune că este un mecanism de finanțare bazat pe performanță, în care fiecare stat membru „a avut șansa” de a-și pune propriile propuneri de reformă și de investiții. 

„UE va finanța doar rezultate, doar performanță, doar atingerea anumitor ținte, care nu sunt deloc puține. În cazul României, sunt 507 ținte. Este un plan foarte ambițios, care odată implementat va avea rezultate palpabile pentru cetățean. Este un Plan care vrea să livreze, dar în același timp să și reformeze”,  spune Ramona Chiriac în interviul citat.

„În același timp, am atras atenția că aceste patru litere - PNRR - nu pot rămâne doar la stadiul de formulă magică, pe care o rostim ca într-un film cu Harry Potter pentru a obține transformările miraculoase pe care le dorim”, a adăugat ea.

Vorbind despre intențiile PSD de a modifica planul, șefa Reprezentanței a menționat că mesajul președintei Comisiei Europene este de a porni la implementarea acestuia așa cum a fost el negociat, chiar dacă regulamentul european prevede posibilitatea de a modifica PNRR în cazul în care un stat membru, din cauza unor circumstanțe obiective, nu mai poate atinge parțial sau total tințele. 

„Procedura de modificare a PNRR ar presupune o reluare a întregului traseu instituțional (...), ceea ar duce la întârzieri reale în atingerea țintelor”, a spus Ramona Chiriac. Ca urmare, și finanțările ar veni cu întârziere.

În ceea ce privește statul de drept și relația sistemului juridic național cu cel european, reprezentanta Comisiei a spus că atât Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), cât și Mecanismul general cu privire la statul de drept prevăd principiul supremației dreptului european, astfel că decizia recentă a CJUE trebuie aplicată imediat de toate instanțele naționale.

Mai mult, a subliniat ea, România nu poate spera la aderarea la spațiul Schengen dacă nu va respecta decizia CJUE.

Citiți interviul complet pe News.ro