Proiectul de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun va suferi o nouă amânare, spune șeful companiei austriece OMV, care operează câmpul petrolier împreună cu ExxonMobil, grup care a anunțat că vrea să-și vândă partea din proiect.

De fapt, potențiala vânzare este chiar unul dintre motivele amânării, potrivit lui Rainer Seele, directorul executiv al OMV.

ExxonMobil și OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participații egale în proiect, iar decizia finală de investiții pentru extracția resurselor nu a fost încă luată.

Într-un interviu acordat agenției austriece APA, preluat de Agerpres, Rainer Seele spune că vânzarea participației deținute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar și deocamdată nu au apărut noi parteneri.

„Nici măcar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, dacă sunt interesați să preia această participație”, a spus Seele.

Șeful OMV a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent „oarecum atenuate” și că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiții va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

Până acum, cei doi parteneri au investit împreună 1,5 miliarde de dolari în proiectul Neptun.

Recent, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a inițiat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât niciun transfer sau vânzare de participații la acordurile petroliere să nu mai poată fi posibil fără aprobarea Guvernului. „Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranță națională, concesionarea și executarea de operațiuni petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de țări terțe Uniunii Europene sau de resortisanți ai țărilor terțe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorității competente, Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”, se arată în proiectul de ordonanță.