Pentru celelalte companii, plata defalcată a TVA ar putea fi opțională anul viitor.

Senatorii din Comisia de Buget-Finanțe au adoptat marți proiectul legii de aprobare a Ordonanței 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relații comerciale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opțional, scrie Mediafax.

Astfel, doar societățile comerciale înregistrate ca plătitoare de TVA și care au relații contractuale cu statul vor fi obligate să spliteze plata TVA, indiferent de ponderea respectivelor contracte publice în cifra de afaceri, celelalte companii - care nu au relații contractuale cu statul - fiind lăsate să aplice opțional măsura.

Însă companiile care au criticat aplicarea TVA split nu pot răsufla ușurate încă, pentru că traseul legislativ este lung: amendamentele adoptate de senatorii din Comisia de Buget-Finanțe urmează să fie dezbătute în plenul Senatului, iar apoi proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Eugen Teodorovici, președintele Comisiei și inițiator al amendamentului, a declarat: „Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relații cu statul, apoi pentru restul să fie opțională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”.

Votul senatorilor a fost dat după o dezbatere mai amplă, la care au participat reprezentanți ai mediului de afaceri, consultanților fiscali și ai băncilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge măsura plății defalcate a TVA.

Mediul de afaceri a criticat propunerea aplicării TVA split, susținând că va introduce o birocrație suplimentară, fără beneficii reale asupra veniturilor bugetare, ba chiar au fost multe voci care au avertizat că măsura va bloca total companiile, în special cele mici și mijlocii, dată fiind capacitatea limitată de procesare a fiscului.

De asemenea, consultanții fiscali au avertizat că România ar fi pionieră în introducerea plății defalcate a TVA la nivelul întregii economii, în condițiile în care TVA split se mai practică doar în Italia, dar - la fel ca în cazul propunerii senatorilor din Comisia de buget și finanțe - numai în cazul firmelor care au contracte cu statul.

Totuși, pentru a încuraja firmele să adopte acest sistem, Ministerul de Finanțe a introdus beneficii fiscale pentru companiile care introduc TVA split în perioada octombrie-decembrie, când acest sistem este opțional. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului, de la 1 ianuarie 2018, TVA split ar deveni obligatoriu pentru toate companiile, dar Parlamentul poate modifica proiectul până atunci.

TVA este cea mai importantă sursă de venituri bugetare, contribuind circa un sfert din totalul încasărilor la buget (de două ori mai mult decât impozitul pe salarii și alte venituri individuale). În 2017, ponderea încasărilor din TVA în total venituri a scăzut, și din cauza reducerii ratei de TVA de la 20% la 19%, iar Guvernul caută căi de a crește încasările din acest impozit.

Supraacciza, eliminată

Comisia de buget a decis în ședința de marți și eliminarea supraaccizei la carburanți, care este deja în vigoare. Guvernul a decis majorarea accizei percepute la toate tipurile de carburanți cu 0,32 lei/litru, în două etape - de la 15 septembrie și 1 octombrie. Practic, prețurile combustibililor sunt deja mărite și este de așteptat ca și a doua etapă a creșterii să intervină până când legea de adoptare a ordonanței va trece prin tot circuitul de adoptare.

Nici impozitarea contractelor part-time nu a trecut de Comisie

„Comisia a dat raport negativ pentru ordonanța care face plata contribuțiilor pentru contracte part time să fie la nivelul celor pentru contracte full time”, a scris senatorul Florin Cîțu pe Facebook.

Plata contribuțiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele part-time este în vigoare din august.