Plenul Parlamentului European a respins candidatura vicepremierului Viorel Ștefan pentru Curtea Europeană de Conturi, după ce aceasta fusese respinsă de Comisia pentru control bugetar a legislativului UE, a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Candidatul propus de guvernul român pentru funcția de membru al Curții Europene de Conturi a fost respins de comisia de specialitate, pentru că, deși a fost ministru de finanțe, nu a lucrat niciodată la Curtea de Conturi și nu are niciun fel de experiență în audit. 

„Nu a convins comisia de specialitate și singurul lucru pe care (Viorel Ștefan) putea să-l facă era să-și retragă candidatura. Nu a înțeles și a preferat să ducă rușinea în plenul Parlamentului European. În plen s-a întâmplat exact ce era firesc: colegii au urmat avizul negativ al specialiștilor din Comisia pentru control bugetar și plenul a confirmat votul negativ cu in scor usturător: 222 voturi pentru, 372 voturi împotrivă”, a scris eurodeputatul PNL, într-un mesaj postat pe Facebook.

Viorel Ștefan este în prezent vice-prim-ministru în guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Comisia pentru control bugetar i-a pus 19 întrebări la care Ștefan a răspuns în scris.
Întrebat dacă și-ar retrage candidatura în cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curții, Viorel Ștefan a răspuns: "Am fost propus de Guvernul României drept candidat la funcția de membru al Curții Europene de Conturi.Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene prevede că Consiliul decide după consultarea Parlamentului European.În cazul unui aviz negativ din partea Parlamentului European, Consiliului îi revine responsabilitatea de a lua decizia adecvată, luând în considerare toate elementele relevante și informațiile de care dispune".