Schimbarea becului este o decizie minoră, dar care poate aduce importante beneficii pe termen lung. Și chiar dacă prețul de achiziție poate fi mai mare, iluminatul inteligent aduce economii de costuri în timp și o reducere a emisiilor poluante.

În discuțiile privind schimbările climatice, emisiile de carbon sau pactul ecologic, de cele mai multe ori accentul se pune pe producătorii de energie, pe marii consumatori industriali sau mijloace de transport poluante. Dar deseori uităm că o mare parte a consumului de energie are loc în clădiri.

„Peste 40% din consumul energetic a României este în clădiri”, punctează Răzvan Copoiu, CEO al Signify România și Europa de Sud-Est. „Dacă reduci consumul chiar și doar cu 10%, tot vorbim de o schimbare substanțială”, a declarat, într-un interviu acordat EURACTIV.ro, reprezentantul Signify (fostul Philips Lighting), lider mondial în soluții de iluminat.

Grosul consumului îl reprezintă, totuși, resursele folosite pentru încălzire și răcire, de aceea anveloparea rămâne principala soluție pentru eficientizarea energetică a unei clădiri, dar iluminatul este pe locul doi, spune Răzvan Copoiu.

Signify furnizează produse și pentru iluminat casnic, dar și soluții complexe pentru piața profesională și iluminat de anvergură, atât outdoor - iluminat public și arhitectural -, cât și în clădiri. „Pentru noi a devenit o prioritate domeniul public - lucrăm cu administrațiile locale, în materie de iluminat public exterior, tehnologie, smart city”, spune directorul companiei.

„Ne-am luat ca direcție Green Deal (pactul ecologic european - n.r.) și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), prin care vrem să subliniem aportul iluminatului ca și componentă foarte clară de eficiență energetică, și în reducerea costului, în reducerea amprentei de carbon, practic toți indicatorii de performanță urmăriți de PNRR”, a mai spus Răzvan Copoiu.

Signify a lansat un program - Green Switch - care vine în urma unui studiu făcut în 11 țări ce analizează impactul înlocuirii iluminatului convențional cu cel cu leduri în trei domenii: iluminat public, unde este cel mai mare impact, spitale și școli.

Astfel, studiul conchide că o tranziție completă la iluminatul cu LED doar în cele trei sectoare ale iluminatului public poate reduce costurile energetice ale României cu până la 150 de milioane de euro în fiecare an, la nivel național. Scăderea consumului energetic anual cu 1.484 GWh s-ar putea traduce în diminuarea amprentei de carbon cu peste 510.000 de tone – echivalentul cantității pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi în decursul unui an, conform Signify.

Derulat la începutul anului 2021, studiul evaluează piața de iluminat din 11 state est-europene – România, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria - și potențialul beneficiilor în trei domenii specifice de aplicare: iluminatul rutier și stradal, unitățile din sectorul medical și segmentul educațional.

Primarii recunosc nevoia de iluminat inteligent

În materie de iluminat public, nu pornim chiar de la zero, spune directorul companiei, subliniind că au avut loc deja investiții în zona de iluminat stradal, care au marcat trecerea de la becuri convenționale la corpuri de iluminat cu LED, iar în unele situații vorbim chiar de sisteme inteligente, cu zone de control a luminii prin telegestiune.

Iluminatul public din România este format în prezent din circa 2 milioane de becuri, dintre care circa un sfert au fost schimbate cu tehnologia LED, dar doar 2% din sistemele instalate sunt conectate, ceea ce permite un schimb de date în timp real între ele. Rata ar urma să ajungă la 35% în 2025, potrivit estimărilor companiei.

Directorul Signify este însă optimist. „Este un trend foarte pozitiv”, spune Răzvan Copoiu. „Eu cred că în zona de iluminat nu există «înapoi». Cred că fiecare primar care vine (...) identifică zona aceasta de modernizare și de smart city. Nu ai cum să fii smart city dacă nu pui iluminat cu LED și inteligent”, a declarat șeful Signify.

Tranziția la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru că nu necesită investiții mari de capital, se poate face într-un interval scurt, asigură o recuperare rapidă a investiției și costuri reduse de întreținere, potrivit Signify. În 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electrică se datora iluminatului stradal convențional (lămpi fluorescente, cu sodiu sau incandescență). În urma trecerii treptate la soluțiile digitale, acesta a scăzut la 13% în 2018 și se estimează că, până în 2030, prin continuarea procesului de „LED-ificare” și a utilizării tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.

Potențial de creștere nu doar în zona de iluminat stradal

Dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier și stradal din România, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja înlocuite cu tehnologia LED, în timp ce în segmentul clădirilor din sistemul de sănătate există peste 640 de mii de corpuri de iluminat convenționale care trebuie actualizate. În sistemul educațional, pe lângă reducerea costurilor, iluminatul școlilor cu becuri LED înseamnă o îmbunătățire a condițiilor de învățare și a confortului ocular pentru elevi. Din aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din școlile și universitățile din țară, doar 8% au fost înlocuite cu becuri LED, arată studiul Signify.

Compania se așteaptă ca în acest an să crească semnificativ cererea de sisteme de iluminat inteligente. „Eu văd că în viitor, în România, și în afară de iluminatul public toate sectoarele vor merge în sus”, susține Răzvan Copoiu.

Sunt indicatori de eficiență impuși și la nivelul autorităților publice, dar și în cadrul companiilor private, care vor fi motorul creșterii pieței de sisteme de iluminat. Dar și piața utilizatorilor finali crește puternic, inclusiv în pandemie. Directorul Signify spune că cea mai mare creștere în 2020 a fost chiar în zona consumer.