Aproximativ 1 din 3 companii care activează în România sunt expuse riscului de a intra în insolvență din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit.

Un studiu de impact elaborat de Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector al Institutului Bancar Român, arată că jumătate din companiile active ar plăti un impozit mai mare dacă taxarea firmelor se va schimba de la 1 ianuarie 2018, conform programului de guvernare anunțat săptămâna trecută de PSD.

Programul de Guvernare 2017-2020 prezentat de către noul guvern propune o serie de modificări, cea mai importantă din punctul de vedere al mediului fiscal pentru companii fiind introducerea impozitării veniturilor pentru toate firmele din Romania, în locul impozitului pe profit. În prezent, profitul este taxat cu 16%, în timp ce microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro pe an plătesc un impozit pe venit, de 3% pe cifra de afaceri dacă nu au angajați sau de 1% dacă au cel puțin un angajat. Ministrul de finanțe Ionuț Mișa a spus că treptele de impozitare vor fi de 1%, 2% și 3%, fără a explica cum se va face diferențierea.

Datele arată o polarizare excesivă a mediului românesc de afaceri, accentuată mai ales după criza financiară, notează News.ro.

„Astfel, cele mai mari 1% dintre companiile din România (primele 4.500 de companii cu cea mai mare cifră de afaceri) concentrează aproximativ 67% din veniturile raportate de toate companiile active în anul 2015. Acest procent este mult superior gradului de concentrare înregistrat în Ungaria (64%), Polonia (62%) sau Cehia (51%)”, arată studiul de impact realizat de Iancu Guda.

În plus, cifra de afaceri a celor mai mari 1.000 de companii a crescut de la 323 miliarde lei în 2008, an în care reprezenta 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România, la 567 miliarde lei în 2015, când ponderea a urcat la 49%.

Conform studiului, impactul diferă semnificativ de la un sector la altul, în funcție de două variabile importante, respectiv nivelul veniturilor (rulajele) și al profiturilor obținute.

„Astfel, sectorul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul înregistrează tradițional rulaje mari, cuplate cu margini de profit mai scăzute. În acest context, aceste sectoare sunt cel mai afectate de noile măsuri, povara fiscală în măsura în care noile norme vor fi aplicate ajungând de aproape trei ori mai mare decât cea actuală. În general, cel mai puțin afectate sectoare sunt cele de prestare ale serviciilor, intermedieri sau producție, unde nivelul veniturilor este mai mic, în timp ce marginile de profitabilitate sunt mai mari. Doar două sectoare vor înregistra un nivel mediu al impozitării inferior celui actual, respectiv sănătatea și asistența socială (-6%) și tranzacțiile imobiliare (-27%)”, spune analiza.

Conform oficialilor PSD, înlocuirea profitului brut cu cifra de afaceri ca bază impozabilă este o măsură menită să combată practica companiilor - în special multinaționale - de optimizare fiscale și diminuare a impozitelor plătite, în condițiile în care firmele cu acționari străini înregistrează un profit impozabil de aproape trei ori mai mic comparativ cu firmele autohtone, la niveluri similare ale cifrei de afaceri.

România are unul dintre cele mai reduse niveluri din UE a veniturilor colectate la buget, puțin peste 25% din PIB, comparativ cu o medie de circa 40% în Uniunea Europeană.

Găsiți aici studiul integral elaborat de analistul Iancu Guda.