Salariul mediu va crește cu peste șapte la sută anul viitor, pe fondul majorărilor din sectorul public anunțate deja de autorități. Salariul mediu al slujbașilor de la stat este cu 20 la sută mai mare decât al angajaților din mediul privat.

Potrivit prognozei de toamnă elaborate de Comisia Națională de Prognoză (CNP), salariul mediu brut pe total economie va fi în 2016 de 2.618 lei/lună, în urcare cu 7,2 la sută de la 2.501 lei în 2015. Câștigul salarial brut este așteptat să crească cu peste cinci procente în fiecare din următorii trei ani, până la 3.142 lei în 2019.

În sectorul bugetar, salariile vor crește în medie cu 10,5 la sută anul viitor, până la 3.086 lei brut/lună. Creșterea salarială din sectorul privat va fi de numai 6,4 procente în 2016, până la 2.584 lei lunar.

Chiar dacă ritmurile de creștere din sectorul public se vor tempera în jurul nivelului de patru la sută, în timp ce majorările anuale din mediul privat ar putea fi ușor mai mari, dar sub șase la sută, salariile de la stat vor fi mai mari decât la privat și în 2019 - 3.469 lei versus 3.066 lei, potrivit estimărilor CNP.

Salariul mediu net pe total economie va fi anul viitor de 1.950 de lei pe lună, cu 7,1 la sută mai mare decât 1.821 de lei în 2015. Majorarea salarială din acest an a fost chiar mai mare, 7,3% în medie, datorită creșterii administrative a salariului minim pe economie. Și cum prețurile de consum au scăzut în a doua jumătate a anului, iar rata inflației a devenit negativă, creșterea salariului a fost și mai mare în termeni reali, respectiv de 7,8 la sută potrivit prognozei de toamnă.

Numărul salariaților din sectorul bugetar este de circa 880 mii de persoane, iar pentru următorii ani sunt așteptate creșteri minore. Datele se referă la statisticile din activitățile economice (agregate după activitatea omogenă) conform CAEN REV.2 de administrație publică, învățământ și sănătate și asistență socială (inclusiv sector privat pentru învățământ - circa 4,7 la sută, respectiv sănătate și asistență socială - circa 12,1 la sută), exclusiv forțele armate și personalul asimilat (MApN, MAI, SRI etc.), precizează CNP.

În mediul privat lucrează ceva mai mult de 3,7 milioane de persoane, în creștere cu trei procente față de 2014, iar pentru 2016 este așteptată o majorare cu 4,2 la sută a numărului de angajați, până la 3,9 milioane.

Măririle salariale se vor resimți în creșterea consumului, care, la rândul său, va susține avansul produsului intern brut. Comisia de Prognoză estimează o creștere a PIB de 4,1 la sută pentru anul viitor. În 2015, creșterea economică este previzionată la 3,6 procente, ușor mai mult decât estimarea de 3,4 inclusă în varianta preliminară a prognozei de toamnă, publicată în septembrie.

Consumul populației este așteptat să crească cu 4,4 la sută anul viitor, în timp ce consumul guvernamental va avea un avans mai redus, de 3 la sută. Investițiile sunt previzionate a crește cu 6,2 procente, potrivit prognozei finale de toamnă.

Expansiunea consumului va duce la o creștere mai accelerată a importurilor, de 7,2 la sută, față de cea a exportului, estimată la 5,8 la sută în 2016. De fapt, această tendință a fost observată încă din acest an, când importul a avansat cu aproape 10 procente, în timp ce majorarea exporturilor a fost ceva mai mare de 7 procente. Varianta actuală a progrnozei de toamnă se bazează pe realizările din primele nouă luni și impactul macroeconomic al noului Cod Fiscal, precizează CNP.