Numărul mediu de tablete deținute de familiile din România este de 1,1, în vreme ce numărul de smartphone-uri este de 1,5, arată un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Astfel, în 36 la sută dintre gospodăriile din România există cel puțin o tabletă, iar în 73 la sută dintre gospodării există cel puțin un smartphone. În 55 la sută dintre familiile există și laptopuri.

Studiul oferă și date referitoare la accesul la internet mobil prin telefon, arătând că jumătate dintre români au acces la acest serviciu pe baza unui abonament de telefonie ce are inclus și internet, 35 la sută prin telefon pe baza unei cartele preplătite cu o extraopțiune de internet mobil, iar 25 la sută au acces prin intermediul unui stick sau card USB cu abonament.

Internetul mobil folosit zilnic de 80 la sută dintre români

În cazul serviciilor de internet mobil, românii plătesc, în medie, 58 de lei pentru un serviciu achiziționat în mod individual, în timp ce, pentru un pachet de servicii cu internet mobil plătesc 109 lei. Cei mai mulți utilizatori plătesc între 23 și 45 de lei pentru un serviciu individual, iar, pentru un pachet de servicii, peste 90 de lei.

Internetul mobil este utilizat în principal pentru navigare, rețele de socializare și e-mail, însă și pentru comunicarea vocală sau mesagerie instant. 78 la sută dintre utilizatori îl folosesc zilnic sau aproape zilnic, iar alți 15 la sută îl folosesc de două-trei ori pe săptămână.

76 la sută dintre utilizatorii de internet mobil au în gospodărie și internet fix, conexiunea mobilă fiind utilizată, de regulă, atunci când nu funcționează cea fixă.

Studiul citat a fost realizat pentru ANCOM de International Consulting Expertise în colaborare cu CCSAS, pe un eșantion de 1.549 persoane fizice din România, care folosesc servicii de acces la internet la puncte mobile, având o eroare maximă de +/-2,5 la sută, la un nivel de probabilitate de 95 la sută.