Prețul petrolului pe piețele internaționale a scăzut puternic în acest început de 2016, iar bursele de acțiuni au urmat același trend, evidențiind frica investitorilor de o nouă recesiune a economiei mondiale.

Sincronizarea pieței petrolului cu cea a acțiunilor este extrem de rară și subliniază îngrijorarea crescută în ceea ce privește creșterea economiei mondiale, scrie Wall Street Journal.

Corespondența dintre evoluțile zilnice ale prețului țițeiului Brent (cotat la Londra) și indicele bursier S&P 500 (care urmărește cele mai tranzacționate acțiuni din Statele Unite) în ultima lună a fost de 0,97 – cea mai strânsă corelație din ultimii 26 de ani, potrivit datelor analizate de WSJO corelație de 1 ar arăta că prețul petrolului și cotația acțiunilor merg întotdeauna în aceeași direcție, în timp ce minus 1 semnifică evoluții contrare ale celor două.

Luni, și petrolul și acțiunile au scăzut după o revenire pe finalul săptămânii trecute. Marți, scăderea cotației barilului s-a accentuat, revenind sub 30 de dolari, iar acțiunile din China au pierdut șase procente, ajungând la cel mai redus nivel din 14 luni. Trendul a fost urmat și de piețele europene, care înregistrau scăderi de circa două procente în primele ore.

Neobișnuit de strânsa legătură dintre cele două active reflectă o temă comună – temerea ca economia chineză să-și încetinească serios creșterea, ceea ce ar putea provoca recesiunea economiei globale. Traderii și investitorii de pe ambele burse se uită la cealaltă piață pentru indicii, dar tocmai aceste priviri ar putea accentua depresia.

Corelația este mai strânsă în timpul perioadelor de recesiune, spre exemplu după debutul crizei financiare din 2008 sărise de 0,8. Evoluția poate fi justificată de tendința investitorilor de a renunța, în perioade de criză, la activele considerate riscante în favoarea investițiilor mai sigure – obligațiuni de stat, aur, monede stabile.

Dar nu numai prețurile acțiunilor sunt corelate cu cel al petrolului în aceste perioade tulburi de pe bursele internaționale. WSJ notează că obligațiunile corporațiilor și prețul cuprului au urmat evoluții similare în ultimele luni, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea economică, deși majoritatea analiștilor nu preconizează că ar putea urma o recesiune.

De fapt, până în vara lui 2015, acțiunile creșteau în timp ce cotația petrolului cobora vertiginos, iar cei mai mulți observatori puneau ieftinirea petrolului pe seama ofertei abundente. Pe final de vară însă, date economice din China au început să semnalizeze slăbiciuni ale economiei, iar analiștii au început să fie mai atenți la cerere decât la ofertă. China este al doilea consumator mondial de petrol, după SUA, cu o cotă de aproximativ 12%, și principalul motiv de creșterii al cererii în ultimii ani.

Deocamdată, scăderea prețului petrolului ar trebui să fie benefică pentru consumatori, pentru că le lasă mai mulți bani în buzunar pentru a cumpăra alte produse. Dar vânzările din magazine nu arată întotdeauna acest lucru. 

Citiți restul analizei Wall Street Journal aici.