În primele nouă luni, cheltuielile de personal ale bugetului de stat au urcat cu peste 20%, în timp ce fondurile alocate investițiilor au scăzut cu 60%.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că susține ideea menținerii la un anumit nivel a cheltuielilor bugetare și evitarea creșterilor de funcționare a aparatului administrativ, precizând că „nu a vorbit nimeni de concedieri sau reduceri de salarii”.

Declarația vine în completarea unei afirmații făcute de colegul lui Tăriceanu din ALDE Daniel Chițoiu, care a spus vineri că instituțiile publice au un număr supradimensionat de angajați și că există spațiu pentru efectuarea unor reduceri de personal și după ce, săptămâna trecută, coaliția PSD-ALDE a dezbătut propunerea de buget petru 2018.

„Vreau să fac o corecție. În general nu prea comentez afirmațiile altora, dar pentru că este vorba de colegul meu și cred că informația așa cum ați perceput-o sau întrebarea pe care ați pus-o este departe de ce a declarat dânsul, am să vă fac următoarea precizare: atât eu, cât și el am vorbit despre necesitatea menținerii la un anumit nivel și la nivelul de astăzi a cheltuielilor bugetare și evitarea creșterilor de funcționare a aparatului administrativ, a cheltuielilor generale de funcționare ale statului, cum le-am numit, la actualul nivel, fără ca ele să mai crească în viitor”, a răspuns Tăriceanu, la Senat, întrebat despre oportunitatea unor concedieri sau restructurări în cadrul aparatului bugetar, potrivit Agerpres.

Liderul ALDE a subliniat că nu este vorba despre concedieri sau reduceri de salarii. „Nu a vorbit nimeni nici de concedieri, nici de reduceri de salarii, ci am precizat, și mai spun încă o dată foarte clar, ca să nu mai existe niciun fel de dubiu: cheltuielile în momentul de față, pe care trebuie să le urmărim cu precădere, sunt cele legate de investiții și prin urmare este necesar să menținem la nivelul actual cheltuielile cu aparatul central și cu administrația. Deci, toți banii care ne vin în plus, pentru că pentru anul viitor avem anticipată din nou o creștere economică importantă, lucru care va însemna fonduri suplimentare la buget, trebuie să chibzuim, aș zice, cu grijă, acești bani și să îi folosim cât mai mult către investiții. Și eu am adăugat încă ceva, săptămâna trecută am vorbit despre cheltuielile îndreptate către zona de cercetare, inovare, dezvoltare'', a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu, a declarat vineri, la Bistrița, că instituțiile publice au un număr supradimensionat de angajați și că există spațiu pentru efectuarea unor reduceri de personal, subliniind că trebuie făcut un audit de către fiecare ordonator principal de credite pe instituțiile centrale și din subordine.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar s-a dublat în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă din 2016, ajungând la 0,8% din PIB. Veniturile bugetare au crescut cu 8,8% în intervalul ianuarie-septembrie, dar cheltuielile au crescut chiar mai rapid, respectiv cu 10,5%. Cheltuielile bugetului cu plata salariilor au fost mai mari cu 21,6% față de primele nouă luni de anul trecut, ceea ce a forțat guvernul să taie din fondurile alocate investițiilor pentru a menține deficitul sub control. Astfel, pentru investiții statul a alocat circa 12 miliarde de lei, cu 10 miliarde mai puțin decât anul trecut.

Cheltuielile cu salariile angajaților din sectorul public sunt așteptate să crească și mai mult anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, dar membrii coaliției de guvernare au promis că deficitul bugetar va fi mai mic de 3% din PIB și în acest an și în 2018.