Lumea trebuie să se adapteze pentru un viitor fără combustibili fosili, iar costurile tranziției vor fi cu atât mai mari cu cât tranzaiția începe mai târziu, a spus vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans la ZF Power Summit.

„Nu există viitor în exploatarea cărbunelui. Din punct de vedere economic, nu mai este cerere pentru cărbune. Sunt subvenții de miliarde de euro date în industrie, care ar putea fi folosite altfel, în beneficiul populației”, a declarat marți Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabilul cu implementarea Pactului ecologic european.

În cadrul ZF Power Summit 2021, Timmermans a spus că, deși mineritul nu are viitor, oamenii care lucrează în exploatarea cărbunelui au, și această forță de muncă trebuie mobilizată în alte sectoare.

Oficialul european și-a exprimat speranța că România va veni cu un plan despre cum să facă tranziția de la cărbune și să câștige din această oportunitate.

„Avem nevoie de gaz ca intermediar până la tranziția către energia regenerabilă”, a spus vicepreședintele Comisiei, într-o intervenție video susținută în cadrul conferinței organizate de Ziarul Financiar. Dar această infrastructură pentru gaz trebuie să poată fi folosită și pentru energiile viitorului, cum ar fi hidrogenul, a punctat Timmermans. „Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România”. 

Într-un discurs susținut în debutul conferinței, ministrul energiei Virgil Popescu a spus că România urmează să elaboreze în perioada următoare o strategie națională privind producerea energiei din hidrogen, dat fiind că aceasta este una dintre tehnologiile pe care se axează Uniunea Europeană din ce în ce mai mult pentru viitor.

Popescu a menționat că proiectele pe hidrogen ar trebui să fie prinse și în Planul Național de Reconstrucție și Reziliență.

„Avem proiecte de hidrogen și le vom pune în Planul Național de Reziliență și discutăm în momentul de față de o nouă rețea de distribuție a gazelor naturale și discutăm să poată fi folosită și pentru un amestec gaz natural 10%, hidrogen, să poată fi finanțată prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență”, a spus ministrul energiei în cadrul ZF Power Summit.