După ce s-a văzut cu sechestrul pus pe cel mai important activ al grupului din România, rafinăria Petromidia, ceea ce a dus la anularea unei tranzacții de vânzare către chinezi, KazMunayGaz pune piciorul în prag în relația cu guvernul român.

KazMunayGaz a demarat o acțiune împotriva statului român, prin trimiterea unei „notificări de dispută privind investițiile”, primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internațional, scrie Financial Times

În urmă cu câteva luni, procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată. La sfârșitul lui aprilie, KazMunayGaz anunțase vânzarea pachetului majoritar de acțiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză pentru 680 milioane de dolari, dar tranzacția a picat după demararea acțiunilor din justiție. 

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II, notează Agerpres.

„Compania consideră că intenția autorităților este să sechestreze și să naționalizeze active care au generat beneficii imense pentru economia și locuitorii României”, spune KazMunayGaz într-un comunicat transmis miercuri. 

KazMunayGaz respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române. 

„Acest dosar nu are nicio legătură cu noi”, a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev. Potrivit acestuia acțiunile statului român au dus deja la amânarea încheierii tranzacției cu CEFC, din luna octombrie până la finele acestui an. 

„În aceste condiții, nu este posibilă finalizarea tranzacției", a subliniat Daniyar Berlibayev. 

KazMunayGas a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007 cu speranța că aceasta va fi parte dintr-o rețea mai mare de active, care să proceseze petrolul provenit de la zăcământul Kashagan. Însă, nouă ani mai târziu, producția la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari în activele din România, care, potrivit tranzacției cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari, mai scrie Financial Times. 

În comunicatul transmis de KMG International, Azamat Zhangulov, vicepreședintele companiei, spune că grupul este decis să continue investițiile în România. „Totuși, nu putem să periclităm capitaluri suplimentare până când autoritățile nu demonstrează respect pentru lege”.

Reprezentantul KMG spune că, dacă nu vor fi găsite soluții, grupul va apela la justiție pentru a-și apăra drepturile și pentru a primi compensații, inclusiv arbitrajul internațional. Cazul ar putea ajunge la curtea de arbitraj din cadrul Băncii Mondiale (ICSID) sau la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm, potrivit tratatelor bilaterale de protejare a investitorilor.

„Cu toate acestea, sperăm sincer că o soluție amiabilă va fi găsită astfel încât să putem continua investițiile noastre din România”, a mai spus Zhangulov. Zhangulov nu este la prima declarație belicoasă, după ce în urmă cu câteva săptămâni a amenințat că grupul KazMunayGaz s-ar putea retrage de tot din România din cauza investigaților procurorilor.

KMG International este o companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și trei stații de îmbuteliere GPL, șapte depozite.

Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, alături de Squire Patton Boggs LLP, vor acționa în numele KazMunayGaz, companie deținută de stat din Kazahstan, și a subsidiarei sale deținută integral KMG International N.V. (KGMI), o companie înregistrată în Olanda.