Compania națională de transport a gazelor construiește infrastructura de pe teritoriul României a conductei Bulgaria-România-Ungaria-Austria, un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană.

Transgaz a anunțat luni că a început construcția primei faze a gazoductului BRUA, un proiect de interes național, care va duce la diversificarea surselor de gaz pentru statele din regiune.

Proiectul BRUA - Faza 1 presupune construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș, în lungime de 479 km, cu diametru de 32 inci și presiunea de proiectare de 63 bar, potrivit Transgaz.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro.

În cadrul BRUA - Faza I, Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre: Bulgaria - prin interconectorul Giurgiu-Ruse - și Ungaria - prin interconectorul Horia-Csanadpalota.

Proiectul BRUA este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuție semnificativă la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale și a gradului de interconectivitate regională.