Compania de stat Transgaz a încheiat un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) pentru colaborarea în domeniul infrastructurii și conectivității de gaze naturale din România.

Acordul privind foaia de parcurs semnat marți, la Davos, recunoaște importanța strategică și economică a investițiilor în infrastructura de gazoducte din România. „Având în vedere rezervele interne extinse de petrol și gaze naturale ale României, se anticipează că investițiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în același timp securitatea energetică europeană și tranziția energetică în regiunea celor Trei Mări”, se arată într-un comunicat comun al celor două entități.

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, și 3SIIF au convenit anterior să dezvolte în comun proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România, prin intermediul unor noi societăți mixte de proiect.

Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane de euro și, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz. De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deține și va opera activele proiectelor în conformitate cu legislația română aplicabilă, se arată în comunicat.

„Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanță mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică de ultimă generație pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea a avut cea mai rapidă creștere economică din UE și cred cu tărie că acest lucru va continua să atragă capital privat pentru investiții în infrastructura din regiunea noastră”, a declarat Beata Daszyńska-Muzyczka, președinta Fondului 3SIIF, fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est.

Compania Transgaz este interesată să dezvolte proiecte strategice de infrastructură de gaze naturale în România, care să contribuie la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon, a spus și Ion Sterian, directorul general al operatorului rețelei de gaze din România.

„O asociere cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice și sporirea conectivității și cooperării în întreaga regiune a Mării Baltice, Mării Negre și Mării Adriatice, ar fi un pas important în atingerea obiectivelor Transgaz”, a adăugat acesta.