SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre ale Inițiativei celor Trei Mări pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale, se arată într-un mesaj transmis de Donald Trump președintelui Iohannis.

Președintele american Donald Trump este de părere că „o nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune”, potrivit unui mesaj transmis participanților la Summitul „Inițiativa celor Trei Mări”. 

„Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte”, se arată în mesajul lui Trump, transmis președintelui Klaus Iohanni, gazda summit-ului de la București.

Trump amintește că a susținut în 2017 un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia. „În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est”.

Președintele american apreciază că Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare.

„Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, țara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale”, a mai spus Trump.

Inițiativa celor Trei Mări - Baltică, Adriatică și Marea Neagră - reunește 12 țări: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia și a fost prezentată la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de a New York, ca un demers al președintelui Croației, Kolinda Grabar-Kitarović și al președintelui polonez Andrzej Duda. Statele membre ale Inițiativei însumează circa 28% din produsul intern brut al Uniunii Europene și 114 milioane de locuitori.

La summit-ul de la București participă o delegație americană, condusă de Rick Perry, Secretarul pentru Energie. „Aștept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiții și parteneriate de afaceri”, a mai spus Trump.

Președintele american a precizat și că „Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă”.