Compania care a creat jocul DOTA2 și autoritățile bucureștene au anunțat pentru octombrie, pe Arena Națională, un turneu de e-sports cu premii record. Evenimentul trebuia să aibă loc la Stockholm, dar autoritățile suedeze i-au retras sprijinul.

Printr-un comunicat publicat pe site-ul oficial al jocului electronic DOTA2, compania americană Valve Corporation a anunțat că a zecea ediție a campionatului internațional de al acestui joc va avea loc în octombrie la București, „iar bătălia epică pentru ‘Aegis of Champions’ se va desfășura pe cel mai mare stadion al țării - Arena Națională”.

Turneul va fi organizat în perioada 7-17 octombrie (cu „faza principală” între 12 și 17 octombrie) și va avea un fond de premiere de 40.018.195 USD. Potrivit primarului Nicușor Dan, 16% din bani vor reveni statului român sub formă de impozite.

În comunicatul prin care anunță evenimentul, organizatorii vorbesc despre „parteneriatul încheiat cu România și orașul București”, iar primarul Nicușor Dan a vorbit și el, într-o declarație făcută la Arena Națională, despre un „acord încheiat cu firma americană Valve”. Primarul general a spus și că turneul va fi „evenimentul de sporturi electronice cu cele mai mari premii din istorie”.

Campionatul ar fi trebuit să aibă loc în Suedia în 2020 și a fost amânat. Potrivit organiztorilor, în 2021 Federația Sporturilor din Suedia a votat împotriva acceptării sporturilor electronice în cadrul federației sportive. Apoi, deși i s-a solicitat acest lucru, Ministerul suedez de Interne „a decis să nu recunoască The International pentru DOTA2 ca fiind un eveniment sportiv de elită”, iar acest lucru înseamnă că toți cei care ar fi solicitat o viză pentru a intra în Suedia pentru eveniment (jucători, comentatori, personal tehnic) ar fi putut fi respinși.

Contestațiile organizatorilor nu au primit răspuns din partea autorităților suedeze, având în vedere și faptul că premierul Stefan Lofven primise un vot de neîncredere din partea parlamentului pe 21 iunie. Între timp, pe 7 iulie, Lofven a fost reconfirmat în funcție de parlament.

Consilierul USRPLUS Nicorel Nicorescu a scris pe pagina sa de Facebook că a avut inițiativa de a-i contacta pe organizatori și a le propune să mute evenimentul la București: „Fix înainte de începerea campionatului Euro 2020, i-am invitat la un tur al Arenei Naționale și i-am convins, împreună cu Nicușor Dan. Așadar, sunt fericit să anunț că ieri s-a semnat contractul și București va fi gazda acestui super eveniment de gaming.”

Evenimentul a fost organizat în trecut în orașe precum Seattle, Köln, Vancouver, Shanghai. DOTA2 este un joc multiplayer online, lansat în 2013. Potrivit statista.com, jocul a atins un vârf de utilizatori în martie 2016, cu 1,29 milioane de gameri, dar a scăzut până la 672 de mii de jucători în mai 2021. Pe de altă parte, Nicușor Dan a scris pe contul său de Facebook că „organizatorii estimează că evenimentul de la București va fi urmărit de circa 80 de milioane de fani”.