Parlamentul European a aprobat, cu 414 voturi pentru, propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul 2018. Consiliul a transmis că nu poate accepta toate amendamentele eurodeputaților

UPDATE: Consiliul a anunțat Parlamentul European că nu poate accepta toate modificările introduse de eurodeputați în proiectul de buget al UE pentru 2018 votat miercuri.

Reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului vor începe la sfârșitul acestei luni o perioadă de 21 de zile de conciliere, în urma căreia va rezulta forma finală a bugetului european pentru anul viitor.

Parlamentul European a stabilit bugetul UE la 162,6 miliarde de euro (pe partea de angajamente) pentru 2018, cu 1,2% mai mult decât propunerea inițială a Comisiei. Consiliul a redus suma anunțată inițial de Comisie - 160,6 miliarde de euro - cu 1,7 miliarde de euro, dar eurodeputații nu au fost de acord cu tăierile de buget și au plusat „pentru a finanța politicile Uniunii de creare de locuri de muncă și dezvoltare economică în toate zonele, prin investiții în cercetare, educație, infrastructură, IMM-uri și forța de muncă, în special în rândul tinerilor”.

De cealaltă parte, Consiliul spune că ambele instituții au aceleași priorități pentru 2018, respectiv impulsionarea creșterii economice și a creării de locuri de muncă, îmbunătățirea securității și a problemelor legate de migrație. ”Din punctul de vedere al Consiliului, principalul obiectiv este ajungerea la un acord care să permită alocarea unor fonduri suficiente pentru aceste priorități”.

În orice caz, Uniunea Europeană va avea anul viitor un buget de circa 160 de miliarde de euro. Din această sumă, Parlamentul European a alocat 100 de milioane de euro pentru proiecte pilot la nivelul Uniunii, printre care oferirea de bilete gratuite de tren tinerilor care doresc să călătorească pe teritoriul UE sau combaterea „fake news”.

Eurodeputații au aprobat finanțarea cu circa 1,2 milioane de euro a proiectului-pilot Stars4Media, un „Erasmus” pentru tineri jurnaliști și specialiști în comunicare, marketing și IT, a declarat Siegfried Mureșan, negociator-șef din partea PE asupra bugetului UE și inițiator al programului.„ Prin acest proiect, ei au ocazia să participe la schimburi de experiență pe perioade între 1 și 3 luni în organizații de presă europene, să-și dezvolte competențele profesionale și lingvistice, dar și să trăiască în medii culturale și socio-profesionale diferite. Totodată, este o bună oportunitate ca tinerii jurnaliști, dar și specialiștii în comunicare, marketing și IT să contribuie, alături de Uniunea Europeană, la îmbunătățirea mobilității și a inovării în sectorul mass-media”,  a spus Mureșan.

De asemenea, circa 1,1 milioane de euro au fost alocate pentru un proiect-pilot menit să combată propaganda și acțiunile de dezinformare ale Federației Ruse prin presă și prin rețelele sociale în statele membre și în cele din Vecinătatea estică, în special Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Acest proiect urmărește pregătirea personalului de specialitate din reprezentanțele Comisiei Europene în statele membre și din delegațiile Uniunii Europene în țările din Vecinătatea estică în vederea monitorizării propagandei ruse și a știrilor false (fake news) ca parte a propagandei, precum și instruirea personalului de specialitate în vederea combaterii acestor fenomene de dezinformare. 

În plus, PE alocă 12 milioane de euro pentru un proiect pilot care își propune acordarea de bilete interrail, cu care orice tânăr european care împlinește 18 ani poate călători gratuit timp de 30 de zile în Uniunea Europeană. Condițiile de acordare vor fi stabilite de Comisie și se estimează că 30.000 de tineri ar putea beneficia de acest program în 2018.

Aceste proiecte nu vor fi afectate de negocierile cu Consiliul, pentru că Parlamentul European are la dispoziție un fond de 100 de milioane de euro pentru proiecte pilot pe care le poate aloca fără a fi nevoie de aprobarea miniștrilor UE, a explicat Mureșan.

Însă grosul bugetului UE este destinat finanțării activităților agricole - dat fiind că subvențiile pentru fermieri și fondurile de dezvoltare rurală cumulează circa 40% din bugetul UE - și investițiilor - fondurile structurale, cele de coeziune și resursele pentru creșterea competitivității reprezintă și ele aproape 40% din bugetul Uniunii, a mai spus Mureșan.