Parlamentul European și Consiliul au acordat ultimele voturi necesare pentru intrarea în vigoare a viitorului cadru financiar multianual, precum și pentru instrumentul de redresare Next Generation EU.

În total, UE are la dispoziție peste 1.824 miliarde de euro în perioada 2021-2027, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Uniunea.

Ca urmare a aprobărilor date în aceste zile, sprijinul UE va putea fi introdus chiar de la 1 ianuarie, evitând astfel situația unui buget de urgență.

Practic, cadrul financiar multianual are o alocare de 1.074 miliarde de euro (la prețurile din 2018) pentru cei șapte ani, din care vor fi finațate politicile privind agricultura, dezvoltarea regională, programele de stimulare a inovației sau educației, dar și priorități vizând vecinătatea Uniunii sau siguranța cibernetică.

Acestora li se adaugă 750 de miliarde de euro din Next Generation EU; un instrument special, lansat pentru a finanța redresarea economiilor europene post-pandemie.

„Vor fi puse în aplicare metodologii îmbunătățite de monitorizare cu scopul de a se asigura că cel puțin 30% din totalul cheltuielilor din bugetul Uniunii și din New Generation EU vor sprijini obiectivele în domeniul climei. De asemenea, 7,5% din cheltuielile anuale vor fi dedicate obiectivelor privind biodiversitatea începând cu 2024 și 10 % începând cu 2026.

Egalitatea de gen și integrarea perspectivei de gen vor fi acum prioritare în CFM, printr-o evaluare aprofundată a impactului și o monitorizare a programelor în funcție de criterii legate de egalitatea de gen”, a comunicat Parlamentul European, care a aprobat miercuri bugetul Uniunii.

Votului din Parlament i-a urmat și acordul final din Consiliu, care a aprobat joi regulamentul final privind cadrul financiar multianual viitor.

Totuși, mai sunt unii pași de făcut pentru adoptarea finală a Next Generation EU. Nu toate actele necesare pentru unele părți ale mecanismului au fost adoptate de co-legislatori. În plus, statele membre trebuie să ratifice Decizia privind resursele proprii, care va permite UE să se împrumute de pe piețele financiare.