Produsul intern brut al României va crește cu 3,8% în 2021 și cu 4% în următorul an, arată cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene. Estimarea Executivului UE e mai pesimistă decât cea a autorităților române.

Comisia Europeană estimează că, datorită vaccinărilor, consumul privat va crește puternic începând din al doilea semestru al acestui an, iar creșterea economică va fi impulsionată și de investiții, mai ales în sectorul construcțiilor.

Ca urmare, Comisia și-a îmbunătățit ușor estimările privind economia românească față de precedenta prognoză. În noiembrie, Executivul comunitar estima că economia României va înregistra un avans de 3,3% în 2021, respectiv 3,8% în 2022.

„Consumul privat este așteptat să își revină puternic începând din a doua jumătate a lui 2021, pe măsură ce progresul vaccinării ar trebui să permită o ridicare graduală a restricțiilor. Consumul este așteptat să rămână robust în 2022. Investițiile vor rămâne solide de-a lungul orizontului de prognoză, sprijinite de sectorul construcțiilor. Exporturile sunt așteptate să își revină pe fondul îmbunătățirii condițiilor economice în rândul principalii parteneri comerciali ai României. Cu toate acestea, contribuția exporturilor nete ar urma să rămână negativă de-a lungul orizontului de prognoză”, arată Comisia Europeană în prognoza de iarnă publicată joi.

Executivul UE menționează că previziunea nu include cheltuielile viitoare care au legătură cu Mecanismul de redresare și reziliență.

Guvernul își bazează proiectul de buget pe o creștere a PIB de 4,3% în acest an.

Potrivit previziunilor, economia UE va crește cu 3,7% în 2021 și cu 3,9% în 2022. Impactul economic al pandemiei rămâne inegal de la un stat membru la altul și se preconizează, de asemenea, că ritmul redresării va varia în mod semnificativ, notează Comisia Europeană.