UE este al treilea mare partener comercial al Noii Zeelande, iar acordul ar putea duce la creșterea schimburilor comerciale cu mărfuri cu aproape 50%.

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström și ministrul comerțului al Noii Zeelande, David Parker, au lansat oficial joi negocierile pentru un acord comercial cuprinzător și ambițios, a anunțat Comisia Europeană.

„Negocierile vor avea ca scop înlăturarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii, precum și dezvoltarea normelor comerciale pentru a face comerțul mai ușor și mai durabil”, se arată într-un comunicat al Executivului european.

În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a pornit negocieri similare și cu Australia. De asemenea, discuțiile dintre UE și Noua Zeelandă vin după încheierea negocierilor cu Mexic, finalizarea acordurilor cu Japonia și Singapore, precum și după acordul UE-Canada, care a intrat în vigoare în luna septembrie a anului trecut.

„Ziua de astăzi reprezintă o etapă importantă în relațiile UE cu Noua Zeelandă. Împreună, putem încheia un acord reciproc avantajos, care oferă beneficii pentru întreprinderi și cetățeni deopotrivă. Acordurile comerciale constau în crearea de oportunități economice, dar și în consolidarea legăturilor cu aliații noștri apropiați”, a declarat Cecilia Malmstrom.

Prima rundă oficială de discuții între echipele de negociatori va avea loc la Bruxelles, între 16 și 20 iulie.

Comerțul bilateral cu mărfuri dintre UE și Noua Zeelandă s-a ridicat anul trecut la 8,7 miliarde de euro. UE exportă către Noua Zeelandă în special produse manufacturate, precum echipamente de transport, mașini și utilaje, precum și produse chimice, produse din plastic, produse alimentare. În 2016, schimburile comerciale cu servicii au atins 4,4 miliarde de euro.

UE reprezintă cel de-al treilea mare partener comercial al Noii Zeelande, iar acordul ar putea duce la creșterea schimburilor comerciale cu mărfuri cu aproape 50 % sau cu o treime, dacă se iau în considerare atât bunurile, cât și serviciile.

Noua Zeelandă este una dintre economiile dezvoltate cu cea mai rapidă creștere din lume, comentează Comisia.