Românii care au contractat credite în franci elvețieni le pot converti în lei la cursul istoric, după ce deputații au adoptat în unanimitate proiectul de lege.

Legea mai necesită semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Deputații au aprobat în ședința de plen de marți modificările efectuate de comisii în cursul zilei de luni, prin care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni și au fost adăugate prevederi care să clarifice procedura de conversie a acestor credite.

Astfel, potrivit unui amendament introdus la solicitarea deputatului Ana Birchall, conversia creditelor va fi făcută printr-un act adițional la contract, iar băncile nu vor avea posibilitatea de a refuza clienților această solicitare, dar vor putea însă ataca în instanță actul.

Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elvețieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului.

Deprecierea leului față de francul elvețian, după 2007-2008, a făcut tot mai dificil pentru împrumutații dependenți de veniturile în lei să își plătească ratele la credite, mai ales în cazul celor ipotecare. La cursul Băncii Naționale a României (BNR), un franc elvețian valora în jur de 1,9-2 lei în 2007 și 2,2-2,4 lei în 2008. În prezent, nivelul francului este de două ori mai mare decât valoarea la care s-au acordat creditele.

Datele Băncii Naționale a României arată că raportul mediu între rate și venituri pentru împrumutații ipotecari în franci elvețieni este ridicat, de 60%, iar 12,9% din creditele ipotecare în franci erau neperformante la sfârșitul lui 2015, scrie news.ro.

Potrivit BNR, conversia tuturor împrumuturilor în franci elvețieni la cursul de la data acordării va costa sectorul bancar  2,4 miliarde de lei (540 milioane euro). Conform datelor băncii centrale, la sfârșitul lunii august, în sectorul bancar românesc existau împrumuturi în franci elvețieni echivalente cu 4,7 miliarde de lei, respectiv 4,2% din totalul creditelor contractate de populație pentru locuințe. Circa 90% din creditele în franci elvețieni au fost acordate în perioada 2005-2008, când mai multe bănci au promovat acest produs, pe fondul boom-ului creditării.

Legea conversiei în lei a creditelor în franci elvețieni, la cursul istoric, ar putea avea ca efect devalorizarea leului și creșterea dobânzilor, în condițiile în care aplicarea actului normativ ar forța băncile să vândă lei și să cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro de pe piață, potrivit unui răspuns al BNR, transmis la solicitarea deputatului PNL Andreea Paul.

Răspunsul, semnat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, responsabil cu supravegherea bancară, a fost redactat în data de 10 octombrie și arată că actul normativ propus nu face nicio diferență între debitorii care au dificultăți la plată pentru care pot fi găsite soluții și cei care nu se află în astfel de situații sau între cei care au credite de mică valoare și nu au probleme la plată și cei care au credite de valori mari. În plus, proiectul îi discrimează pe toți românii care au luat credite în alte monede în afară de franci elvețieni, precum cei cu credite în lei, care mult timp au plătit rate mult mai mari decât clienții cu credite în franci, la o valoare similară a creditului.

Analiștii ING nu se așteaptă însă ca leul să se deprecieze prea mult, având în vedere declarația lui Georgescu, care a spus că este gata să intervină în cazul apariției unor tulburențe în piață.

BNR s-a opus, la fel ca în cazul dării în plată, actului normativ privind conversia la cursul istoric. Chiar marți, înainte de votul din Parlament, guvernatorul Mugur Isărescu a spus că ăi este greu să își imagineze că „disciplina contractuală devine nerelevantă”. „Nu mai contează contractul. Când semnai un contract trebuia să știi ce ai semnat”, a spus Mugur Isărescu.

După promulgarea de către Klaus Iohannis, conversia va avea loc automat în termen de 60 de zile de la publicarea  în Monitorul Oficial.