Fosta termocentrală de la Doicești, din județul Dâmbovița, va fi amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România, a anunțat luni ministrul energiei, Virgil Popescu.

În noiembrie, SUA și România și-au anunțat intenția de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni. 

„Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii”, a declarat ministrul Virgil Popescu, într-o conferință susținută alături de oficiali americani.

„Proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională”, a adăugat acesta.

În urma selectării amplasamentului, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare, a comunicat Ministerul Energiei.

Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri, a precizat instituția.

Implementarea reactoarelor modulare mici are loc la trei ani de la primul Memorandum de Înțelegere cu NuScale, în care am analizat tehnologia, siguranța, maturitatea și disponibilitatea acesteia în vederea implementării și a îndeplinirii obiectivelor României în materie de securitate energetică și decarbonizare, a spus și Cosmin Ghiță, directorul executiv al Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă.

„Ne-am angajat să oferim în continuare României energie curată, sigură și la prețuri accesibile, iar dezvoltarea primului reactor modular de mici dimensiuni în România va confirma experiența țării noastre și va oferi un nou viitor industriei energiei nucleare: vom forma un nucleu de excelență pentru industria nucleară din România și un hub pentru regiune în ceea ce privește producția și asamblarea componentelor și pregătirea operatorilor pentru tehnologia reactoarelor modulare din regiune”, a spus Cosmin Ghiță.

Șeful Nuclearelectrica a spus că au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate pentru primul proiect, iar amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești „a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat in această fază conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale”.

NuScale și Nuclearelectrica vor să implementeze, în acest deceniu, prima centrală electrică NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.