Un raport al Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) a evidențiat că, în rândul economiilor emergente, liderii autocrați sunt mult mai de încredere decât cei din țările democratice. Liderii români sunt jos, dar în companie selectă.

Astfel, liderii din Singapore, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Rwanda sunt apreciați ca având cele mai ridicate standarde etice din rândul statelor emergente. În schimb, politicienii din democrații ca Brazilia, Paraguay, Mexic sau România sunt printre cei cu cele mai joase standarde de etică, comentează Financial Times.

Rezultatul este contrar așteptărilor, recunoaște Thierry Geiger, șeful departamentului de cercetări analitice și cantitative al World Economic Forum. WEF a realizat sondaje în rândul oamenilor de afaceri locali și expatriați în cadrul Raportului său anual de competitivitate.

Potrivit clasamentului global al încrederii în politicieni compilat de WEF, România se află pe locul 120, chiar în urma Republicii Moldova. Mai jos în top se află state ca Nepal, Liban sau Mongolia, dar și majoritatea țărilor din America Latină.

Conform FT, din cele 20 de state emergente cu cei mai credibili politicieni, 13 sunt considerate ca nefiind libere de către organizația Freedom House, care evaluează anual situația libertății în peste 200 de țări și teritorii. Trei sunt apreciate drept „parțial libere” și doar patru state din primele 20 ale topului încrederii în politicieni sunt considerate libere. În schimb, la coada topului sunt multe state parțial libere (14), dar niciunul dintre ultimele 20 nu sunt apreciate ca nefiind libere de Freedom House.

Pe de altă parte, WEF nu se aștepta să vadă o corelație ridicată între condițiile democratice sau libertățile individuale și standardele etice, spune Geiger. Oficialul Forumului spune că oamenii sunt mult mai interesați dacă politicienii au grijă de interesele populației.

În țări bogate ca Singapore și Emiratele Arabe Unite, care au depășit în topul politicienilor de încredere democrații consolidate ca Norvegia sau Noua Zeelandă, probabilitatea ca lideii sp fie corupți este mai mică decât în economiile sărace. Poate că în Singapore nu e democrație, dar funcționarii sunt printre cei mai bine plătiți din lume, așa că de ce ar lua mită?, remarcă Geiger.

Charles Robertson, economist-șef al Renaissance Capital, o bancă de investiții specializată în piețe emergente, spune că în democrațiile slabe ar putea fi o tendință a politicienilor de a profita la maxim în scurta perioadă de timp în care sunt la putere, în timp ce în regimurile totalitare liderii știu că sunt la putere pentru totdeauna așa că vor avea timp să acumuleze.

Chiar și așa, topul oferă numeroase surprize, cum ar fi Rwanda (locul 7) sau Arabia Saudită (12), considerate a avea politicieni mai de încredere decât Japonia, Marea Britanie sau Statele Unite.