Pe data de 29 octombrie 2018, la Școala cu clasele I-VIII, din Corbii Mari (Dâmbovița), a fost organizată cea de-a doua vizită din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

„Captura Statului explicată pentru copii prin animații” urmărește crearea unui program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural. Programul își propune să sprijine copiii să asimileze informațiile de bază necesare pentru ca mai târziu, atunci când vor deveni adulți, să fie capabili să analizeze deciziile politice și schimbările legislative și să înțeleagă efectele acestora asupra sistemului de justiție și asupra fenomenului capturii statului.

În cadrul proiectului au fost dezvoltate 10 animații video care acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, captura statului ș.a.

Animațiile sunt disponibile online, în română și engleză, și au fost prezentate în cadrul unor întâlniri pentru copii (clasele V-VIII), organizate cu experți juridici din societatea civilă și magistrați în școli din mediul rural.

Păstrând caracterul interactiv al primei vizite, dezbaterea de la școala din Corbii Mari, județul Dâmbovița, a adus în discuție problema respectării regulilor, pornind de la studii de caz concrete prezentate prin animații video.  

Paul Petrovan, fost Prefect al Capitalei, în prezent procuror în cadrul Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, le-a explicat celor 60 de copii din clasele V-VIII, prezenți la dezbatere, importanța drepturilor și obligațiilor cetățenești și rolul actorilor abilitați să elaboreze, să emită, să adopte sau să pună în aplicare legile statului.

 

Un subiect important a fost prezentarea mecanismului de funcționare al celor trei puteri în stat: legislativă, executivă și judecătorească, precum și atribuțiile care îi revin fiecărui actor implicat în acest întreg sistem.  

Exemplul Olimpiadei nedrepte, în care toate regulile sunt încălcate, iar RULO riscă să piardă calificarea în faza internațională a concursului, i-a convins pe elevii participanți la dezbatere să înțeleagă importanța șanselor egale și respectarea regulilor. Totodată, trecând în revistă exemplul meciului de fotbal, în care arbitrul nu împarte dreptatea în mod corect, copiii de gimnaziu din Corbii Mari au descoperit cum funcționează șantajul și amenințarea sau coruperea, și cât de imporantă este imparțialitatea judecătorului în democrație.   

Proiectul este implementat de Asociația Digital Bridge, în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Publice, în perioada 1 noiembrie 2017 - 31 decembrie 2018.