Pe 30 octombrie 2018, la Școala Gimnazială Dragomirești, din județul Dâmbovița, EURACTIV România a organizat cea de-a treia vizită din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

La eveniment au participat 75 de elevi, din clasele V-VIII, care au avut ocazia să interacționeze cu un expert în domeniu, din societatea civilă. Astfel, Bianca Toma, director programe în cadrul Centrului Român de Politici Europene (CRPE), le-a explicat copiilor de ce este atât de important să semnalăm nedreptatea sau abuzurile care se întâmplă în jurul nostru, fie că acestea ne implică sau nu în mod direct. Atunci când, în diverse situații, buna funcționare a comunității este afectată de nerespectarea regulilor, trebuie să luăm întotdeauna atitudine.

Totodată, plecând de la un exemplu concret, în care roboțelul RULO se confruntă cu o nedreptate cauzată de neaplicarea legii în mod corect, elevii Școlii Gimnaziale din Dragomirești au învățat despre principiul egalității în fața legii și despre cum se împarte dreptatea într-un stat democratic. Apelând la jocul de rol, aceștia s-au transpus în pielea personajelor din animațiile proiectate, fapt ce i-a ajutat să înțeleagă mult mai bine conceptele explicate în animații.  


Comportamentul suspicios și ilegal nu trebuie tolerat, atrage atenția Bianca Toma. În justiție, cei care aplică legea trebuie să fie neutri, la fel cum pe terenul de fotbal, arbitrul din serialul animat prezentat copiilor ar fi trebuit să fie neutru și să nu cedeze șantajului.  

În cadrul proiectului „Captura Statului explicată pentru copii prin animații” au fost dezvoltate 10 animații video care acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, captura statului ș.a. Animațiile sunt disponibile online, în română și engleză, și au fost prezentate în cadrul unor întâlniri pentru copii (clasele V-VIII), organizate cu experți juridici din societatea civilă și sistemul de justiție în școli din mediul rural.

Proiectul este implementat de Asociația Digital Bridge, în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Publice, în perioada 1 noiembrie 2017 - 31 decembrie 2018.