Pe 9 noiembrie 2018, EURACTIV România a organizat cea de-a noua vizită în școlile din mediul rural, din cadrul proiectului pe tema educației juridice.

Evenimentul este parte din proiectul „Captura Statului explicată pentru copii prin animații” care își propune să dezvolte un program educațional inovativ pentru elevii din clasele V-VIII, în special din mediul rural.

Cele 10 animații video dezvoltate de EURACTIV România, în parteneriat cu CRPE, acoperă subiecte precum drepturi și libertăți, stat de drept, corupție, independența justiției sau captura statului și sunt disponibile online, în română și engleză.    

La dezbaterea organizată în Școala Gimnazială Ștefești, din județul Prahova, au participat 28 de elevi din ciclul gimnazial, care au avut ocazia să discute cu un expert în domeniu, din societatea civilă.

Astfel, plecând de la animațiile dezvoltate în cadrul proiectului, Laura Ștefan, coordonatorul activităților anticorupție pentru Expert Forum, a dezbătut cu cei mici ce înseamnă fenomenul bullying-ului și le-a explicat cât de important este dialogul, modul în care își construiesc argumentele atunci când vor să își susțină sau să își impună o idee.

Animațiile proiectate au dezbătut situația de dependență în care s-a aflat arbitrul față de șeful unei echipe de fotbal, iar copiii din Ștefești au înțeles că în viața de zi cu zi este esențial să îi convingem pe cei din jur că deciziile pe care le luăm, la fel și convingerile noastre, sunt independente de alte persoane, iar atunci când cei însărcinați să asigure respectarea regulilor și a legii își încalcă îndatoririle, trebuie să luăm atitudine și să denunțăm orice comportament injust.

Laura Ștefan le-a explicat copiilor importanța alianțelor și modul corect în care trebuie luate deciziile. Puterea și sprijinul vin de la întregul grup și, cu cât ne găsim aliați care să ne susțină ideile, cu atât avem șanse mai mari să ne impunem ideile în care credem. Mai mult decât atât, doar niște cetățeni activi pot să schimbe lucrurile iar pentru asta copiii nu trebuie să se teamă să își argumenteze părerile sau să-și susțină punctele de vedere, subliniază expertul anticorupție.

 

Rolul statului este de a face reguli și legi corecte care să nu permită comportamente corupte și netransparente ce îi pot determina pe cetățeni să își piardă încrederea în instituțiile sale, este de părere Laura Ștefan.  

Suntem influențați cu toții de felul în care afacerile publice sunt conduse, de modul în care arată spitalele, sau șoselele și de toate aceste lucruri care ne influențează viața, așa cum îl influențează și pe roboțelul RULO, care dorea să vadă un film cu supereroi. Din acest exemplu, elevii au înțeles că trebuie să acționeze ca grup, pentru a putea schimba în bine lucrurile, de aici și importanța construirii coalițiilor.

Însă, felul în care viața noastră se desfășoară și felul în care este administrată comunitatea depinde și de fiecare dintre noi în parte, de aceea este important să luăm atitudine în situații nedrepte. Dacă ne resemnăm cu nedreptățile din jur, sistemul nu se va schimba niciodată iar lucrurile se schimbă doar dacă suntem insistenți, atrage atenția Laura Ștefan.