Ministrul Educației, Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susțin o conferință de presă pe tema începerii noului an școlar și a măsurilor care urmează să fie implementate în contextul epidemiei COVID-19.

"Acesta este un altfel de an școlar, cu provocări impuse de situația epidemiologică în care ne aflăm. În această perioadă am lucrat alături de colegii mei și de autoritățile statului pentru revenirea copiilor în spațiul școlii în condiții de siguranță", a anunțat Monica Anisie.

Monica Anisie a afirmat că ghidurile metodologice sunt împărțite pe educație timpurie, învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, vocațional, profesional, tehnic și special.

Potrivit ministrului, s-au elaborat metodologiile pentru examenele naționale din anul școlar 2020-2021 și s-a realizat noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, noutatea fiind debirocratizarea activității didactice.

"Sunt prevăzute măsuri încât activitatea să se concentrze asupra elevului, și nu asupra realizării hârtiilor. Comisia de tăiat hârtii a propus reducerea acestui număr de hârtii și iată că se și realizează", a mai punctat Anisie.

De asemenea, aceasta a anunțat că Televiziunea Română a început deja să filmeze lecțiile care vor fi difuzate în cadrul programului "Teleșcoala".

Totodată, săptămânal vor fi organizate teste de antrenamente pentru elevii care susțin examene naționale.

Monica Anisie a preciat că marți va fi lansat un portal de informare dedicat anului școlar - educațiacontinua.edu.ro.

Legat de nemulțumirile din spațiul public despre proasta pregătire a începerii noului an școlar, Monica Anisie a anunțat lansarea unei linii Tel Verde dedicată răspunsurilor adresate de către părinți și elevi. Urmează să fie lansat un Tel Verde și pentru directorii și autoritățile locale care doresc să acceseze fonduri europene pentru școli.

Ministrul Educației a spus și că 94.000 de profesori au fost deja formați, iar pentru alții sunt  în derulare astfel de programe.

"Cred că revenirea la educație trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor, a părinților, a copiilor, a profesorilor, a autorităților. Să realizăm cu toții un parteneriat în așa fel încât riscul îmbolnăvirii să fie diminuat", a conchis Anisie.

La rându său, Nelu Tătaru a precizat că1 septembrie vine cu măsuri de "revenire la o viață cvasinormală", dar pentru prevenirea îmbolnăvirii, efortul trebuie să fie comun.

"Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că școala trebuie să înceapă. Este un moment în care, dacă aplicăm niște reguli, acele riscuri le vom putea acoperi prin respectarea acestor reguli. Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea pentru fiecare unitate școlară", a spus Tătaru.

Primordială pentru începerea școlii în scenariul verde, potrivit lui Tătaru, este distanțarea, circuitul prin care elevii vin și pleacă de la școală, dar și diferențierea orarelor la clasele primare.

Tătaru a mai anunțat că nu va mai trebui completată declarația pe propria răspundere de către părinți atunci când copiii merg la școală.

De asemenea, copiii de la grădiniță, cu vârste de sub 5 ani, nu vor purta mască de protecție, în schimb restul sunt obligați să poarte atâta timp cât sunt la școală.

Totodată, dacă într-o școală sunt trei cazuri confirmate de COVID-19 în trei clase diferite, școala se închide, iar profesorii și elevii intră în izolare timp de 14 zile.

Întrebat dacă există spații de izolare sau carantină pentru copii în cazul în care apar focare în școli, Nelu Tătaru a prezentat o statistică în care elevii reprezintă un procent scăzut de infectare cu COVID-19, evitând să răspundă întrebării.

De asemenea, dacă un elev prezintă simptome, acesta va fi izolat într-o încăpere specială din școală, este sunat unul dintre părinți, iar dacă este cazul, atunci poate fi solicitată o ambulanță.

Întrebată de ce nu demisionează după ce licitația pentru tablete a eșuat, Anisie a spus: "Am realizat eu această achiziție ca să pot să spun lucrul aceasta? Având în vedere faptul că la Ministerul Educației am făcut eforturi susținute, nu văd de ce mi-aș pune o astfel de întrebare. (...) În semn de responsabilitate față de copii, elevi și față de colegii mei profesori trebuie să continui acest mandat alături de ei."

Minsiterul Educației a semnat un parteneriat cu companiile Google și Microsoft pentru platforme educaționale gratuite, dar și pentru programe suport dedicate cadrelor didactice.

+++

Luni dimineață, la începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor Sănătății și Educației să urgenteze finalizarea ordinului privind începerea școlii.

"Domnule ministru Tătaru și cu doamna ministru Anisie, solicitarea mea e ca în cursul zilei de astăzi (luni -n.r.) să ajungeți la o forma aproape definitiv a ordinului comun privind reluarea școlii și cel mult mâine dimineață (marți - n.r.) să avem o ședință cu doamna vicepremier Turcan, astfel încât să putem publica mâine ordinul, iar dacă aveți anumite diferențe de abordare pe anumite teme, împreună cu doamna vicepremier vom lua decizii astfel încât marți să fie comunicat”, a spus Ludovic Orban.