Premierul Dacian Cioloș a afirmat că și el a avut așteptări în ceea ce privește evaluarea școlilor doctorale de la fostul ministrul al Educației Adrian Curaj, cu care încă mai colaborează și pe care îl respectă, dar își asumă numirile greșite.

Premierul Cioloș a a fost întrebat, marți, în cadrul dezbaterii "Proiectul de Țară, între Politică și Tehnocrație" organizată de Grupul pentru Dialog Social, de către scriitorul Gabriel Liiceanu dacă, într-un nou mandat va avea aceleași probleme ca până acum în ceea ce privește academiile de doctorate "a la Oprea, ale poliției, securității, armatei" și dacă "vom trăi în continuare cu senzația că în culisele societății veghează oamenii la al căror bun plac noi nu avem acces".

"Ați vrut să rezolvați povestea cu doctoratele plagiate. Treaba a durat cam 7 luni, se putea rezolva în două săptămâni. A fost un ecol enorm pe care l-ați făcut pentru că n-aveați mijloace să acționați mai repede. Școlile doctorale, inventate peste noapte de indivizi care n-au nimic în comun cu doctorate, continuă să trăiască în Academii. Acești oameni care fabrică doctori pe bandă există în continuare. Veți avea în continuare aceleași probleme? Vă vor fi puse limite în ceea ce privește fișa dumneavoastră de post ca prim-ministru? Vom trăi în continuare cu academii a la Oprea și cu tot felul de academii ale poliției, securității, armatei? Vom trăi în continuare cu senzația că în culisele societății veghează oamenii la al căror bun plac noi nu avem acces?", l-a întrebat Liiceanu pe Cioloș.

Premierul a spus că s-ar fi putut face mai multe cu un alt Guvern sau alți miniștri, dar își asumă erorile pe care le-a făcut în ceea ce privește numirile, în timp ce a afirmat și că în continuare colaborează cu fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, în anumite domenii, deși l-a lăsat să aștepte în legătură cu începerea procesului de evaluare a școlilor doctorale.

"E nevoie de evaluarea școlilor doctorale, unde într-adevăr a fost o întârziere. Am mai spus-o și public, cu tot respectul pe care îl am față de domnul Curaj, cu care în continuare colaborez în anumite domenii, acolo și așteptarea mea a fost ca acest proces de evaluare a școlilor doctorale să înceapă mai repede. Eram chiar gata să alocăm mai multe resurse financiare", a afirmat Cioloș.

"Am fi putut face mai mult cu un alt Guvern sau alți miniștri în anumite domenii. Vreau să vă spun că toate numirile pe care le-am făcut în Guvernul pe care l-am condus mi le asum. Și erorile, și greșelile pe care le-am făcut mi le asum", a mai spus premierul.

"Legat de doctorate, în opinia unora, probabil că pe baza legislației pe care o aveam, se puteau lua anumite decizii, dar eu cred că acele decizii ar fi fost mult mai contestabile decât sunt acum, dacă nu am fi făcut anumite modificări legislative și dacă nu am fi clarificat niște proceduri. (...) Acum pregătim teren ca acest lucru să poată să fie făcut, și va fi necesar să fie făcut de orice Guvern ar veni în anul următor pentru că altfel nu vor mai putea funcționa școlile doctorale. Toată partea de cercetare, învățământ superior, are nevoie de decizii care să fie luate pe baza acestor evaluări", a mai adăugat acesta.

"Și eu mi-am dorit reforme mai rapide și mai profunde în acest an, dar nu am vrut nici să fac pe eroul, să arăt că forțez nota doar pentru a demonstra că sunt un reformator", a afirmat, marți, Cioloș.

Adrian Curaj a fost demis din Guvernul Cioloș la prima remaniere a Executivului, la începutul lunii iulie. Premierul și-a motivat, atunci, decizia de înlocuire a ministrului Educației, Adrian Curaj, prin faptul că și-ar fi dorit o activitate "mai accelerată" a pregătirii intrării în atribuții a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și a întregului proces de clarificare a situației plagiatelor și a spus că își dorește "mai multă consistență" pe partea de învățământ preuniversitar.

"La Ministerul Educației, lucrurile au progresat chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare și pe partea de învățământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune, îmi doresc mai multă consistență pe partea de învățământ preuniversitar. Mi-aș fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcție a CNATDCU și a întregului proces de clarificare a situației cu plagiatele pentru că, dincolo de persoane, atâta vreme căt planează suspiciuni asupra sistemului doctoral ne afectează din punct de vedere al credibilității în general", a explicat, în urmă cu câteva luni, șeful Executivului.

De altfel, după demiterea de la Educație, Adrian Curaj a fost numit, de către Dacian Cioloș, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP, o funcție onorifică și neremunerată.

Asta, deși Adrian Curaj este membru pe viață al Academiei de Științe ale Securității Naționale, o "instituție de interes național" înființată în 2012 la inițiativa fostului vicepremier Gabriel Oprea și aflată în coordonarea MAI, MApN și SRI.