Elevii și studenții își exprimă dezamăgirea față de parlamentarii PSD și PNL care susțin blocarea educației sexuale în școli prin introducerea unui acord parental.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tineretului din România (CTR) își exprimă dezamăgirea față de modul în care factorii decizionali apreciază importanța educației sexuale în școli, blocând accesul elevilor la informații necesare dezvoltării lor personale.

”Ne exprimăm ferm dorința de a contribui la clădirea unui sistem educațional care să corespundă nevoilor și intereselor elevilor din România, motiv pentru care am fost și continuăm să fim susținătorii implementării educației sexuale în școli, o parte integrantă a disciplinei educație pentru sănătate, care ar trebui să fie accesibilă tuturor elevilor. Lipsa accesului la educație sexuală a fost promovată de organizații religioase, dar și de Biserica Ortodoxă Română, iar acum parlamentarii susțin blocarea educației sexuale în școli prin introducerea unui acord parental. Așa cum la toate celelalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental pentru a legitima importanța informațiilor studiate, nu ar trebui să condiționăm accesul tinerilor la educație sexuală de un acord parental acordat subiectiv”, precizează asociațiile într-un comunicat.

Reacția elevilor și studenților vine după ce, la mai puțin de două luni după ce președintele Iohannis a promulgat o lege pentru predarea educației sexuale în școli, deputați și senatori PSD și PNL și-au unit forțele împotriva acesteia.

Potrivit Libertatea.ro, aceștia au introdus marți, în Comisia pentru muncă, un amendament prin care se cere acordul părinților pentru predarea acestei discipline.

”ONG-uri, mai ales cele din zona religioasă, dar și cei din Grupul de Rugăciune, au avut o reacție destul de virulentă”, a motivat unul dintre inițiatori, deputatul PSD Adrian Solomon, introducerea acestui amendament. 

Pentru că Legea 45/2020 fusese deja promulgată, deputații și senatorii au găsit o altă modalitate de a o contracara. Ei s-au folosit de un alt proiect de lege aflat pe circuit, pentru modificarea și completarea Legii 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, pentru a introduce acest amendament în Comisia pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților. (Detalii, pe Libertatea.ro

”Educația sexuală a fost introdusă în școli pentru prima dată în 1955 în Suedia, care a fost urmată, în anii ‘70-’80, de mai multe țări din vestul Europei. În anii ‘90 și 2000 s-au alăturat și țări ca Franța, Regatul Unit și apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina și Estonia. În prezent, în cele mai multe țări din Uniunea Europeană, educația sexuală este obligatorie în școli, deși diferă la nivel de calitate și conținut. Printre țările cu o experiență vastă în predarea educației sexuale se numără țările nordice, Franța și Germania”, precizează reprezentanții elevilor și studenților, adăugând că, în sistemul educațional românesc, educația sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar și elementul central al mai multor dezbateri ideologice.

Ei consideră că trebuie să primeze sănătatea elevilor, iar factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaționale în raport cu realitatea din România, țară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente.

Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, România aflându-se pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei).

Cele trei asociații spun că nu toți tinerii au acces la o informare corectă privind metodele contraceptive, dar și cele de prevenție pentru a stopa răspândirea unor boli cu transmitere sexuală. (Detalii, aici)