Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seară că din 8 februarie majoritatea școlilor se vor redeschide, acestea urmând să funcționeze după cele trei scenarii - verde, galben și roșu.

"Am avut o discuție foarte importantă cu premierul, ministrul Educației, Sănătății și alte personalități din domeniu. Pot să vă comunic că am ajuns, în unanimitate, la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul doi, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide, asta, evident, în condițiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel ca în ultimele săptămâni", a anunțat Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui, se revine la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția epidemiei din fiecare localitate. Astfel, în semestrul doi, în localitățile care intră în scenariul verde, toate școlile se redeschid, iar copiii vor merge fizic la ore.

În localitățile care intră în scenariul galben, copiii merg la grădiniță, iar elevii din clasele I-IV și clasele a VIII-a și a XII-a vor merge la școală fizic, restul rămânând în continuare să învețe online.

În localitățile din scenariul roșu, școlile se redeschid doar pentru copiii de grădiniță și cei de ciclu primar, iar ceilalți vor învăța online. 

"Atunci când se ajunge la rată de infectare de peste 6/1.000 de locuitori, localitatea de carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid", a mai adăugat președintele.

Legat de redeschiderea universităților, președintele a explicat că fiecare are specificul ei, decizia de redeschidere se ia la nivelul fiecărei universități, cu posibilitatea de aliniere la scenariile enumerate mai sus.

Klaus Iohannis a anunțat că pe 2 februarie va avea loc o altă evaluare a situației epidemiei și decizia finală privind redeschiderea școlilor va fi luată atunci.