Mai putem vorbi despre profesia de cadru didactic ca fiind cea mai frumoasă meserie din lume? Întrebarea merită să fie pusă atunci când observăm că în Franța există un deficit de profesori în aproape jumătate din școlile secundar.

Dar, în restul Europei, este situația cu adevărat mai bună?, se întreabă France 24.

Predarea nu mai este un vis. În Franța, dar și în alte părți ale Europei – în Suedia, Italia, Germania, Marea Britanie – profesia se confruntă cu o adevărată criză a vocațiilor. Motivele sunt evidente: salarii mici și condiții proaste de muncă.

Dar toți profesorii din Europa se confruntă cu aceleași provocări?

Situația pare să fie mai îngrijorătoare în Ungaria. O confruntare opune guvernul ultraconservator al lui Viktor Orban profesorilor care demonstrează în masă din februarie 2022, alături de studenții lor. Vor să denunțe astfel condițiile salariale și problemele de personal.

Intervievați de jurnaliștii de la ENTR, profesorii unguri au descris deteriorarea statutului lor de-a lungul anilor: concedieri abuzive, lipsa libertății de exprimare etc. De la reforma învățământului, adoptată în 2023, supranumită "legea răzbunării", și-au pierdut statutul de funcționar public, care îi proteja prin Codul Muncii.

Totuși, în Europa, o țară pare să iasă în evidență: Finlanda, unde sistemul de învățământ este considerat unul dintre cele mai performante din lume. Tinerii profesori declară pentru ENTR că învățământul este una dintre cele mai populare căi pentru studenți. "Ce mă face mândru este că munca mea este foarte apreciată aici", rezumă unul dintre ei.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA