Ministerul Educației a numit prin detașare în interesul învățământului 502 directori și directori adjuncți de școli dintre foștii șefi ai unităților care nu au promovat concursul sau nu s-au prezentat la el, scrie News.ro.

Potrivit unui document obținut de News.ro, sunt 502 cazuri de directori și directori adjuncți care au fost detașați în funcție prin ordinul ministrului Educației, deși nu au promovat examenul pentru post sau nu s-au prezentat la examen. Din cele 502 cazuri, 195 sunt în București.

În document ministerul invocă o hotărâre a CA al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, „privind încetarea detașărilor directorilor și directorilor adjuncți începând cu 05.02.2017 (finalul semestrului I)”, fără a fi date alte explicații cu privire la modul în care s-a făcut detașarea. Această hotărâre a ISMB nu este publică. Potrivit unor surse din Inspectoratul Școlar, decizia a fost să se amâne numirile până la finalul primului trimestru, însă nu se cunoaște fundamentarea acestei hotărâri.

În restul cazurilor, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au fost invocate motive care țin de lipsa altor soluții, nefiind suficiente cadre didactice care să preia atribuțiile de directori sau directori adjuncți.

De exemplu, pentru Seminarul Teologic Ortodox din Câmpulung Ministerul Educației spune că directorul numit este „singurul cadru didactic care a primit avizul consiliului” (profesoral - n.r.), motivație reluată și în cazul altor unități de învățământ. În alte cazuri, este invocat faptul că numirea era necesară deoarece „consiliul profesoral nu a propus alt cadru didactic”.

Pentru orașul Comănești, ministerul a dat o explicație mai amplă, precizând că niciun alt profesor nu și-a dat acordul să fie director. „Propunerea consiliului profesoral a fost un cadru didactic participant la concurs care nu a fost declarat admis, nu am identificat alte cadre didactice care să-și exprime acordul”, scrie în motivare.

Pentru situația dintr-o comună din Bacău, explicația dată a fost că propunerea inițială a consiliului profesoral a fost o persoană care nu era membră a Corpului Național de Experți în Management Educațional, ceea ce contravine legii și că, la fel ca în alte cazuri, nu s-a reușit identificarea unei alte soluții, motiv pentru care a revenit în funcție un director care nu a reușit să treacă examenul sau nu s-a prezentat la el.

În Făgăraș, la Colegiul Național „Doamna Stanca”, problema a apărut nu doar din lipsa cadrelor didactice disponibile, ci și a cadrelor didactice care să cunoască limba germană, ceea ce ar fi fost, spune ministerul, o necesitate.

Există și situația unor demisii numeroase, pentru care nu există încă explicații publice, mai scrie News.ro.

În județul Buzău, de exemplu, douăzeci de directori de școli au demisionat din funcții, șeful Inspectoratului Școlar Județean, Florina Stoian, spunând că este vorba despre directori numiți cu delegație la unitățile de învățământ unde niciun candidat nu a promovat concursul. Ea a mai spus că se va ține cont de recomandările făcute de Ministerul Educației și, dacă se va vrea, vor fi repuși în funcții cei care au picat concursurile, adăugând că „important e să fie liniște în școli”.

În 9 ianuarie, Ministrul Educației, Pavel Năstase, spunea că cele 2.346 de posturi de director și cele de 1.136 de director adjunct rămase vacante în urma concursului vor fi ocupate temporar, pentru câteva luni, de persoane detașate în interesul învățământului, iar până la data de 14 august 2017 va fi organizat un nou concurs.

Documentul precizează că, în 6 ianuarie, din cele 2.346 posturi vacante de director, conform metodologiei, 1.988 au fost ocupate și 358 au rămas fără titular. Din cele 1.136 posturi vacante de director adjunct, conform metodologiei, 828 au fost ocupate și 308 au rămas fără titular.

Pe cele 358 de posturi vacante de director, respectiv 308 posturi vacante de director adjunct, în conformitate cu metodologia existentă, inspectorii școlari generali nu au identificat persoane care ar putea ocupa temporar aceste posturi (nominalizarea trebuia făcută cu acordul scris al persoanelor respective), mai arată Ministerul Educației.