Dacă e în creștere numărul adolescenților capricioși, răsfățați, incapabili să facă sacrificii și care tind să-și vadă doar propriile interese, vina poate fi pusă pe seama părinților care, la rândul lor, sunt "capricioși", susține Papa Francisc.

Suveranul Pontif analizează numeroșii factori care fac ca o societate să fie sănătoasă și pune pe primul loc rolul educațional și transmiterea valorilor de la familii către copii.

Papa a vorbit deschis despre subiect în timpul unei audiențe cu participanții la o conferință internațională și a pus accent pe capacitatea de a crește copii echilibrați, loiali și generoși.

"Și aici sunt și rădăcinile unei societăți sănătoase. Prin urmare, este important ca rolul social al părinților să fie recunoscut la toate nivelurile. Educarea unui copil este o adevărată muncă socială, pentru că înseamnă a-l instrui în relaționare, respect față de ceilalți, cooperare în vederea unui obiectiv comun, instruire pentru responsabilitate, simțul datoriei, valoarea sacrificiului pentru binele comun. Muncă grea! Toate principiile care fac dintr-un tânăr, o tânără, o persoană de încredere și loială, capabilă să-și aducă contribuția la muncă, la conviețuirea civilă, la solidaritate. Altfel, copiii cresc ca niște "insule", deconectați de ceilalți, incapabili de o viziune comună, obișnuiți să-și considere propriile dorințe drept valori absolute: copii capricioși, dar asta se întâmplă de obicei când părinții sunt capricioși! Și astfel societatea se deconstruiește, sărăcește și devine din ce în ce mai slabă și inumană", a spus el, potrivit Il Messaggero.

Papa Francisc recunoaște că părinții sunt adesea lăsați singuri în sarcina lor dificilă, mai ales de școlile incapabile să stabilească relații reciproce capabile de sprijin reciproc.

"Întotdeauna trebuie să reîncepi de acolo. Dumnezeu însuși a înscris în natura noastră nevoile iremediabile ale iubirii, adevărului, frumuseții, relaționalității și donației, deschiderea către sinele celuilalt și deschiderea către un "Tu" transcendent. Aceste nevoi ale inimii sunt aliați puternici ai fiecărui educator. Lăsându-le să iasă la iveală, învățând să asculte, copiii noștri nu vor avea nicio dificultate să vadă binele, valoarea propunerilor educaționale ale părinților lor".

Ceea ce, potrivit Papei Francisc, ar trebui realizat la fiecare nivel este un "Pact pentru familie", între actori culturali, academici, instituționali și pastorali. Intenția este depășirea unor "fracturi", care slăbesc în prezent procesele educaționale: "fractura dintre educație și transcendență, fractura în relațiile interpersonale, fractura care îndepărtează societatea de familie, creând inegalități și noi sărăcii".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA