După un an de crize și evenimente tragice am putea rămâne ușor cu impresia că lumea se duce pe apa sâmbetei. Totuși există destule argumente că teoria nu e valabilă.

Presa e plină de atentate, atacuri, războaie, cutremure, inundații și alte orori. Social media e plin cu plângeri / citate înțelepte din registrul „Cât de materialistă, egoistă și lipsită de viziune e lumea în care trăim”. 

Dintre toate citatele sharuite pe Facebook lipsește însă unul cu (măcar puțină) substanță, scrie The Independent. Roosevelt spunea că „măsura progresului nostru nu este dacă reușim să adăugăm la abundența celor care au mult, ci dacă reușim să oferim destul celor care au prea puțin”.

Din această perspectivă, lumea în 2015 are motive să fie mândră. Câteva motive:

  • Numărul copiilor care nu au acces la educație de bază a scăzut la jumătate (în prezent, 57 de milioane, conform UNESCO).
  • Sărăcia extremă a scăzut sub pragul de 10% din populația planetei, o scădere cu 200 de milioane de oameni în doar trei ani.
  • 3,2 miliarde de oameni sunt conectați la internet - asta e important pentru că internetul mobil de pe telefoane ieftine reprezintă o bază excelentă pentru educație în zonele defarizate. La fiecare 10 persoane conectate la internet, una iese din sărăcie și un loc de muncă este creat. În 2016 se așteaptă o creștere de încă un miliard de oameni.
  • În ultimii patru ani, peste 700 de milioane de oameni au avut acces pentru prima dată la servicii financiare. Nu e vorba numai despre bănci, ci și despre alte modele aplicabile în țările mai puțin dezvoltate. Incluziunea financiară este însă un factor esențial de dezvoltare.
  • Numărul anual al victimelor făcute de malarie a scăzut cu peste 50% la nivel global. Între 2000 și 2015, 6,2 milioane de oameni au fost salvați de la moarte, iar măsurile luate au fost relativ simple.
  • Mai avem puțin și poliomielita va fi eradicată. 25 de ani și 9 miliarde de dolari mai târziu, 2,5 miliarde de copii au fost vaccinați, iar incidența bolii a scăzut cu 99%. În septembrie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că poliomielita nu mai este endemică în Nigeria. Astfel, ultimul stat african este pe drumul cel bun către anunțul de eradicare, posibil în 2017.
  • Pentru prima dată în istorie, mortalitatea infantilă (la copii sub vârsta de cinci ani) a scăzut sub 6 milioane la nivel global / an.Lumea a fost în stare să găsească un compromis pentru protecția mediului. Acordul nu e perfect, dar e un mare pas înainte.

Lumea în care trăim nu este nici pe departe un loc perfect. Dar atitudinea fatalistă că nimic nu se schimbă niciodată este prea facil de contrazis cu date concrete.