Lumea în care vor trăi copiii de școală de azi va fi o lume în care adulții fără (cel puțin!) alfabetizare digitală vor avea un handicap serios în viața profesională, spune jurnalistul Ovidiu Popica într-un interviu pentru Digitaliada.

„Tehnologia și resursele digitale ar trebui să existe permanent la clasă, așa cum e bătrâna tablă neagră pe perete. Probabil nu toată lumea va putea să conceapă roboți sau programe pentru roboți,dar va fi nevoie de oameni care să îi întrețină sau să îi repare, de exemplu”, spune jurnalistul în interviul publicat pe Digitaliada.ro.

Adaptarea la cerințele digitale este un efort suplimentar - considerabil, uneori - pentru un dascăl, remarcă Popica, adăugând însă că profesorul nu poate rămâne, multă vreme, în afara locurilor comune în care se află elevii lui. „Dacă elevii petrec mult timp pe o rețea de socializare li se poate arăta că socializarea înseamnă și altceva decât poze, ori filmulețe haioase. Pot crea un grup închis în care să îi invit, ca profesor, să se înscrie și le pot distribui eu material didactic, material ajutător ori informații utile”.

Profesorii pot crea jocuri de învățare pe care să le distribui către profilele elevilor, le pot arăta acestora cum să scrie și să editeze un document digital, cum să deseneze folosind instrumente digitale.

„O precizare importantă: profesorii pot face aceste 'de capul lor' până la un punct și mi-e clar că există constrângeri legate de sistemul ierarhic din care fac parte (conducerea școlii, Inspectorat, Minister). Aș folosi măcar ceea ce este 'conform' și aș explora, cu prudență, și alte opțiuni. Dacă, de pildă, telefonul mobil este interzis la școală, poate folosesc o tabletă”, spune Ovidiu Popica.

„Cred că, dacă părinții sunt cooptați în acest tip de 'alianță', dacă vreți, cresc șansele ca digitalul să nu mai fie privit doar ca un factor de distragere, ca un intrus în viața de școală sau în timpul de studiu. Vrem, nu vrem, copii vor folosi până la urmă gadget-urile, vor căuta în continuare jocurile și cred că e mai bine să le am drept aliați, în loc să le interzic”.

Citiți interviul integral pe Digitaliada.ro