Patru din zece copii de la sate nu participă la nicio activitate extrașcolară, iar aproape jumătate dintre adolescenții din același mediu declară că nu le place școala. Mai mult, un sfert dintre tineri spun că nu și-au descoperit nicio pasiune, conf

Patru din zece copii de la sate nu participă la nicio activitate extrașcolară, iar aproape jumătate dintre adolescenții din același mediu declară că nu le place școala. Mai mult, un sfert dintre tineri spun că nu și-au descoperit nicio pasiune, conform studiului "Bunăstarea copilului din mediul rural", potrivit unui comunicat al Fundației World Vision România.

Fundația și Pepco România derulează prin urmare proiectul "Educație pentru Viitor", în cadrul căruia 210 elevi primesc suport educațional, material și consiliere în funcție de nevoile lor.

Proiectul se desfășoară în condițiile în care România are de departe cel mai mare procent de copii care trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială (41.5%) din Uniunea Europeană. La o distanță semnificativă urmează Bulgaria cu 34% dintre minori ce se regăsesc într-o situație precară similară, conform Eurostat.

În cadrul proiectului "Educație pentru Viitor", unul dintre scopurile principale este diminuarea discrepanțelor dintre elevii din zonele rurale și cei din mediul urban, prin facilitarea accesului la școală și activități de educație non-formală de dezvoltare personală. Totodată, proiectul își propune să sprijine adolescenții în găsirea parcursului profesional cel mai potrivit pentru aceștia.

Cei 210 elevi (între 6 și 19 ani), beneficiari ai proiectului, provin din 90 de comunități rurale din 12 județe. In anul școlar 2023-2024, elevii sunt sprijiniți cu mai multe servicii și facilități printre care:

- stagii de practică pentru dezvoltarea profesională;

- sesiuni de mentorat vocațional cu angajați din companii și alți specialiști;

- activități lunare de educație non-formală pentru dezvoltarea abilităților: de la auto-cunoaștere, comunicare și integrare într-un grup, recunoașterea bullyingului și altor tipuri de violență (inclusiv în familie și în mediul școlar) la rezolvarea de conflicte;

- burse pentru acoperirea unor cheltuieli de bază pentru accesul la școală precum transport, rechizite sau alimente;

- vizite în cadrul universităților și în companii;

- consiliere psihologică;

- activități de responsabilitate socială pentru a produce schimbare în propriile comunități;

- școli de vară.