România își va construi o "Vale a Laserului",un centru de cercetare după modelul Silicon Valley, a spus premierul Dacian Cioloș, care l-a însoțit pe comisarul european pentru Cercetare, Carlos Moedas, într-o vizită la proiectul ELI-NP de la Măgurele.

"Este un proiect (ELI-NP) la care și eu, personal, țin foarte mult, este (...) o mare reușită a României, a guvernelor precedente, a cercetării de vârf românești să aducă acest proiect în România. (...) România este unul dintre cei trei parteneri care urmează să dezvolte, cu fonduri europene, un proiect european unde laserul să poată să fie folosit în cercetare", a declarat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

Premierul a explicat că intenția este de a merge dincolo de cercetare, și chiar și dincolo de cercetare aplicată, folosind acest laser.

 

"Intenția noastră este să folosim cercetarea și dezvoltarea ca un proiect, ca o sursă a dezvoltării locale. Este o modalitate de a aduce cercetători de vârf din Europa și din lume la Măgurele ca să folosească această facilitate, dar și să dezvoltăm în jurul acestui centru de cercetare și al laserului o serie de alte proiecte aplicate care să ducă la dezvoltare economică folosind cercetarea de vârf",

a spus, marți, Cioloș, la Palatul Victoria, la lansarea emisiunii de mărci poștale "Dincolo de frontierele cunoașterii Laser Valley - Land of lights".

Dacian Cioloș a mai spus că în zilele următoare se va discuta și despre modul în care se pot implica autoritățile locale din București, Măgurele și din regiune "pentru a face din acest proiect unul de dezvoltare locală, care să includă și parte de infrastructură, și parte de educație, și parte de implantare a unor întreprinderi mici și mijlocii în această zonă".

Prezent la lansare, comisarul european pentru Cercetare, Inovare și Știință, Carlos Moedas, a salutat proiectul de la Măgurele, afirmând că sunt puține țări în Europa care acordă un buget semnificativ pentru cercetare.


"Exemplul acestui proiect — exemplul pe care îl dați lumii — este cu adevărat unic. Nu știu multe țări în Europa care au crescut bugetul pentru cercetare și știință cu 30% într-un an. România este una dintre aceste țări. Nu știu prea multe țări în Europa care au acordat facilități fiscale celor care lucrează în domeniul cercetării-dezvoltării", a afirmat comisarul european.

Înainte de lansarea filatelică, Carlos Moedas și Dacian Cioloș au vizitat, marți dimineață, Laserul de la Măgurele.

"Este un proiect care trece dincolo de știință, construiește un laser care într-o singură rază concentrează 10% din puterea Soarelui. De aceea, vreau să devin un ambasador al României și un ambasador al acestui proiect la nivel european", a spus Carlos Moedas, după vizită, într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

Comisarul european a explicat că la Măgurele a fost interesat de cercetările privind "materia întunecată", domeniu pe care-l vede ca pe "o revoluție a viitorului, având în vedere că în prezent se cunoaște doar 5% din materia Universului".

Moedas a susținut că proiectele dezvoltate în cadrul ELI pot fi generatoare, în viitor, de "premii Nobel".