Cu un entuziasm demn de o cauză mai bună, Comisia specială condusă de Iordache „Altă întrebare” a terminat modificările la cele trei legi ale justiției.

De 11 zile au avut nevoie Florin Iordache, Eugen Nicolicea și ceilalți să își impună cea mai mare parte a ideilor de modificare a legislației care guvernează justiția. Trei legi au trecut în acest timp prin Comisia specială a Parlamentului condusă de fostul șef al Ministerului Justiției, cunoscut și ca ministrul „Altă întrebare”. De fapt, una dintre cele trei, cea privind statutul magistraților este deja adoptată de Camera Deputaților și așteaptă votul Senatului. Deputații intenționează să aprobe astăzi și legea privind organizarea judiciară și pe cea privind funcționarea CSM.

Parlamentarii au votat prevederi contestate de CSM, Parchetul General, Înalta Curte de Casație și Justiție și de alte mii de magistrați, în pofida mesajelor de îngrijorare trimise de mai multe ambasade, Departamentul de Stat al SUA sau Comisia Europeană. „Graba politicienilor cu probleme penale de a subordona justiția, de a-i scăpa pe cei găsiți în conflict de interese, încercarea de a modifica regulamentele de funcționare, ca să nu mai fie deranjați de opoziție, este sfârșitul democrației în România”, avertizează eurodeputatul Monica Macovei.

Cu o grabă similară va fi adoptat, probabil, și bugetul pentru 2018, care a fost și el criticat de opoziție și de analiști, în special pentru că se bazează din nou pe o creștere economică alimentată de consum. Explozia consumului din acest an a avut ca rezultat și o creștere a prețurilor mult peste estimări, cu inflația din noiembrie la maximul din ultimii patru ani, dar ministrul finanțelor nu crede că politicile guvernului din care face parte sunt de vină. Ionuț Mișa a dat vina pe trendul inflaționist din Europa, care există, într-adevăr, dar este de o semnificativ mai mică amploare decât în România.

E drept că sunt probleme și în Europa, dar UE încearcă să stimuleze investițiile, nu consumul, și până și România ar putea profita de extinderea planului Juncker

În schimb, problema migrației și a găzduirii refugiaților dă încă bătăi de cap la nivel european, iar UE trebuie să își pregătească un plan serios pentru a nu mai fi luată prin surprindere ca în 2014-2015. Mai ales că, așa cum spune europarlamentarul Renate Weber într-un interviu pentru EurActiv.ro, situația migrației se va „complica și mai mult în viitor nu numai din cauza războaielor, dar din cauza unor fenomene naturale, precum cutremure, uragane”. #PE

Recomandarea de lectură: Nu oamenii cinstiți vor rezolva problema corupției, ci legi inteligente și instituții puternice care să le aplice - un articol The Atlantic.