Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, la șase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul „Gala Bute”. În schimb, procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu a fost amânat din nou.

Elena Udrea, fost ministru al turismului, a primit șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu și cinci pentru luare de mită, fiind aplicată pedeapsa cea mai mare, în dosarul privind „Gala Bute” ce vizează efectuarea de fapte de corupție în organizarea unei gale de box. În plus, ea ar trebui să achite peste 8 milioane de lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism și să restitutie sume de peste un milion de euro unora dintre martori.

Fostul președinte al Federației de Box Rudel Obreja a fost condamnat și el în primă instanță la cinci ani cu executare, iar Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea - trei ani cu executare. Alți inculpați au primit pedepse cu suspendare, iar fostul ministru al economiei Ion Ariton a fost achitat.

Udrea a spus că sentința este un abuz, dând vina pe sistem pentru condamnare. „Nu accept să merg la pușcărie având în vedere că aceste acuzații nu sunt probate cu nimic, sunt minciuni sfruntate”, a spus fostul ministru. Fostul președinte Traian Băsescu a intervenit în apărarea protejatei sale, spunând că este vina Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, că „și-a asumat acest fals judiciar”.

Un alt dosar aflat pe masa Înalții Curți de Casație și Justiție a fost amânat din nou, pentru că instanța supremă a cerut Curții Constituționale o soluționare în privința abuzului în serviciu. Liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat în acest dosar de instigare la abuz în serviciu, iar fosta lui soție, Bombonica Prodana, de asemenea acuzată de procurorii DNA, a cerut o interpretare a abuzului în serviciu din partea Curții Constituționale.

În acest timp, autoritățile din Rusia comit un alt fel de abuz, ținându-i în închisoare pe demonstranții arestați în timpul protestului de duminică. Ca și în România în urmă cu doar săptămâni, guvernanții acuză organizatorii protestului că i-ar fi plătit pe participanți. Vedeți aici și alte similitudini.

Nu doar arestări au loc în Rusia. Facem un inventar al deceselor suspecte care s-au petrecut în ultimele câteva luni, de la diplomați și reprezentanți ai guvernului la oameni cu o poziție clară anti-Putin.

La celălalt capăt al Europei, britanicii se pregătesc să pună pe masa europenilor cererea privind Brexit. Ambasadorul britanic la Uniunea Europeană, Tim Barrow, îi va înmâna miercuri personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Marea Britanie notifică blocul comunitar de intenția sa de a părăsi UE.

În săptămâna în care Marea Britanie va introduce divorțul față de Uniunea Europeană, este important pentru statele UE să se gândească la beneficiile aduse de intrarea în acest bloc, spune comisarul european Corina Crețu într-un interviu pentru EurActiv. (#PE)

„Acest lucru nu trebuie să ne dea înapoi, eu cred că pentru Uniunea Europeană și pentru foarte multe state membre singura variantă este de a merge împreună”, adaugă Crețu, amintind de miliardele de euro investite în statele membre.

De amintit însă, că în România progresele în materie de fonduri europene sunt mai degrabă reduse, de unde și absorbția redusă din anumite perioade.