4 miniștri pot fi urmăriți penal; un consilier al primarului Andrei Chiliman a fost reținut de DNA; Parchetul General a „călcat” mai multe spitale din țară; testul ADN a confirmat că patronul Hexi Pharma a murit – încă o zi plină pentru justiție.

Dezvăluirile despre mafia, dar și nimicnicia din sănătate nu încetează să ne uimească. După scandalul dezinfectanților și anunțul de ieri al DNA privind anchetarea medicilor oncologi care au prescris medicamente scumpe, azi a fost rândul procurorilor de la Parchetul General să facă percheziții la spitale, pentru a investiga studii nelegale privind medicamente.

Zeci de medici au fost percheziționați marți de procurorii de la Parchetul General într-un dosar amplu ce privește testarea ilegală a unor medicamente experimentale pe pacienți, între care unii nici nu știau că sunt folosiți în aceste teste. Procurorii de la Parchetul General susțin că „mai mulți angajați din sistemul sanitar desfășoară activități nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potențial generator de riscuri în ceea ce privește autorizarea intrării pe piață a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populației”.

Că tot am menționat mai sus scandalul dezinfectanților – seria de dezvăluiri din presă referitoare la produsele biocide diluate livrate de Hexi Pharma – testul ADN a confirmat că Dan Condrea a fost cel care a murit în accidentul din Buftea. Mașina în care se afla patronul Hexi Pharma a fost surprinsă de o cameră de luat vederi stradală și, în mod ciudat, în 67 de minute a făcut nu mai puțin de 13 deplasări între Buftea și Corbeanca.

Alte două dosare, unul vechi și controversat, altul de dată mai recentă.

Președintele României a dat avizul pentru urmărirea penală a foștilor miniștri pe care îi vizează DIICOT în dosarul Rompetrol II. Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea urmează să fie citați pentru a explica de ce au promovat o ordonanță de urgență prin care datoriile Rompetrol, în valoare de 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni.

Emanoil Bocean, fost consilier al primarului Andrei Chiliman și coordonatorul Poliției Locale a Sectorului 1, a fost reținut de DNA pentru trafic de influență în formă continuată și urmează să fie prezentat Tribunalului cu propunere de arestare preventivă. Procurorii au descoperit că Emanoil Bocean ar fi pretins și primit de la oameni de afaceri sume de bani sub forma unor „comisioane”, în cuantum total de 2.256.000 lei. În schimb, Bocean trebuia să influențeze persoane cu putere de decizie din Poliția Locală și Primăria Sectorului 1, astfel încât, prin licitații trucate sau prin atribuire directă, firmele oamenilor de afaceri respectivi să obțină contracte de lucrări publice.

Un alt subiect arzător al ultimelor zile au fost declarațiile belicoase ale Rusiei la adresa României, și a NATO. Klaus Iohannis și-a făcut timp să răspundă, după patru zile, amenințărilor lui Putin, care a atenționat vineri România și Polonia că sunt în raza de acțiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl consideră o amenințare.

Iohannis a spus că declarațiile sunt incorecte, pentru că sistemul nu are nicio legătură cu Rusia. „Ele nu pot să ne intimideze”, a spus președintele. Ba mai mult, a punctat Iohannis, „ aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”.

De fapt, după ce președintele Turciei a reluat ideea lui Traian Băsescu referitoare la faptul că Rusia tratează Marea Neagră drept „un lac rusesc”, diverși oficiali s-au zburlit la Alianța Nord-Atlantică. Astfel, reprezentantul Moscovei la NATO a spus că Rusia va răspunde în mod adecvat la posibilele amenințări ale NATO în Marea Neagră și nu va permite ca aceasta să devină un „lac NATO”.

Cu toate declarațiile belicoase din ultima vreme, Europa este încă o zonă sigură și pare ferită de conflicte, astfel că tot mai multe persoane încearcă să ajungă pe Vechiul Continent. Din nefericire, mulți își pierd viața în încercare. Potrivit UNHCR, numărul migranților ajunși în acest an în Europa prin traversarea mării este de circa 204.000. Cel al persoanelor decedate în aceeași încercare se ridică la 2.500, dintre care aproape 1.000 numai în ultima săptămână.

Recomandarea de lectură de astăzi este una atipică. Marți, EurActiv a organizat al doilea eveniment din seria conferințelor regionale privind finanțarea agriculturii. Vă invităm să citiți despre principalele idei și teme avansate în cadrul dezbaterii.