Compania Energy Holding este pusă sub urmărire penală. Medicul de pe prima salvare care a ajuns la Gyuri Pascu nu a folosit corespunzător trusa medicală. Iar Iohannis pune noi presiuni pe Dacian Cioloș: Premierul trebuie să își aleagă un partid.

Compania Energy Holding, controlată de omul de afaceri Bogdan Băzăianu, a fost pusă sub urmărire penală, acuzată de evaziune fiscală și delapidare prin cumpărarea de terenuri supraevaluate. Printre vânzători este și Said Baaklini.

Concret, compania ar fi achiziționat terenuri supraevaluate de la mai multe persoane și societăți comerciale, printre care și de la omul de afaceri Said Baaklini. Prejudiciul este de peste 6 milioane de euro.

Detalii noi în cazul artistului Ioan Gyuri Pascu. În urma anchetei interne făcute la Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF) s-a stabilit că medicul de pe prima ambulanță care a intervenit în cazul lui Gyuri Pascu nu a folosit corespunzător trusa medicală, nu a luat aparatul EKG și nici nu a consemnat în fișă că i-ar fi fost propus pacientului să îl transporte la spital, dar acesta ar fi refuzat.

Comisia de disciplină a SABIF și-a declinat, însă, competența în ceea ce privește acuzația de malpraxis și a solicitat înaintarea dosarului către Colegiul Medicilor București.

Într-o notă mai politică, președintele Klaus Iohannis spune că România vrea să fie parte a nucleului de integrare a Uniunii Europene și implicată puternic în procesul de reflecție a viitorului acesteia.

El a subliniat că o Uniune Europeană puternică și o integrare mai profundă a României în UE rămân obiective strategice naționale.

Șeful statului a vorbit și de situația în care se află premierul Dacian Cioloș.

El consideră că ar fi bine ca Cioloș să își continue proiectele pe care le-a început și după alegerile parlamentare, însă, pentru acest lucru, e necesar să își declare adeziunea sau măcar simpatia pentru un partid.

Totodată, președintele Iohannis a subliniat din nou că, după alegeri, nu va nominaliza un premier independent.

Pe plan extern, Consiliul Național turc de Securitate, condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, vrea ca starea de urgență, instituită pentru o perioadă de trei luni după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, să fie prelungită după și după luna octombrie.

MGK nu a oferit informații cu privire la durata avută în vedere a prelungirii stării de urgență, în timp ce Erdogan a declarat că nu există vreun obstacol în prelungirea stării de urgență.

Președintele turc a venit, însă, cu o declarație în care spune că prelungirea stării de urgență cu încă trei luni ar fi folositoare pentru Turcia.

Erdogan a afirmat că măsura va accelera lupta Ankarei împotriva terorismului și este de părere că turcii o vor susține.

Recomandarea de lectură de astăzi a redacției este un editorial semnat de corespondenții AFP: Covering Syria through hunger and fear.