În ziua în care s-a împlinit un an de la atentatele de la Bruxelles, un atac a lovit Londra. În aceeași zi, în PE au fost dezbătute încercările PSD și ale Guvernului român de a slăbi statul de drept.

Atentatul terorist de la Londra, din apropierea Parlamentului, s-a soldat cu cinci morți și circa 40 de răniți. Printre răniți se află și doi turiști români.

Este al treilea atentat în Europa în care este folosită metoda intrării în mulțime cu o mașină, după Nisa (14 iulie 2016) și Berlin (19 decembrie 2016).

Un altfel de atentat a fost subiectul unei dezbateri în Comisia LIBE a Parlamentului European. Jurnaliști, eurodeputați, politicieni și scriitori au dezbătut modul în care Executivul de la București a încercat să slăbească statul de drept din România.

 ”Cu privire la abuzul în serviciu: eu nu fac judecăți de valoare la chestiuni la care nu mă pricep. OUG 13 a avut și relele ei, dar era menită să pună legea în acord cu decizia CCR”, a răspuns ministrul Justiției la întrebările membrilor Comisiei LIBE. (Youth2.0)

"Nu aș fi venit aici ca cetățean al unei țări de 10 ani membră a UE, dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințate", a spus Gabriel Liiceanu.

”Puterea este sprijinită și de o parte din opoziție. Probabil își vor impune legile. Oamenii nu pot trăi patru ani în stradă. Cine obosește primul, pierde partida”, a fost concluzia tristă a jurnalistului Liviu Avram.

Momentul este util pentru a ne reaminti și cum au reacționat eurodeputații români la puțin timp după adoptarea OUG 13. 

În țară, Nicușor Dan a declarat într-un interviu că nu este momentul oportun ca Dacian Cioloș să intre în USR. I-a trimis însă o invitație prin sms fostului premier de a veni în partid, după ce opinia majoritară s-a declarat favorabilă cooptării lui Cioloș în USR. 

Peste Ocean, continuă scandalul legăturilor apropiaților lui Trump cu Rusia. Un fost șef al campaniei lui Donald Trump a oferit consultanță unui miliardar rus cu scopul secret de a promova interesele lui Vladimir Putin, a dezvăluit agenția AP.

Recomandarea de lectură a redacției: Report.md, despre inițiativa eliminării imunității parlamentare, considerată de experți drept una populistă, care nu are nimic în comun cu nevoia consolidării democrației în Republica Moldova.