Premierul s-a lovit în capitala Uniunii Europene de realități: problemele PSD cu Justiția. A încercat să nu scoată niciun cuvânt public despre asta, să ignore subiectul discutat cu oficialii europeni, dar nu i-a ieșit mereu.

Prima vizită externă a Vioricăi Dăncilă are loc în aceste zile în inima Europei, la Bruxelles. Europă care s-a opus, prin ambasade, Parlament European, Comisie Europeană și alte instituții schimbărilor controversate operate de PSD-ALDE asupra Justiției și legilor ei.

În condițiile în care Dăncilă a apărat cu tărie OUG 13 de la microfonul Parlamentului European, din calitatea sa de eurodeputat, era lesne de înțeles că unul dintre subiectele fierbinți din agenda întâlnirilor cu președintele Parlamentului European și cel al Comisiei Europene va fi Justiția.

În conferințele de presă comune de după aceste întâlniri, Viorica Dăncilă a vorbit despre orice altceva, dar a „uitat” complet să amintească, măcar un cuvânt, despre statul de drept, Justiție, legi ale Justiției și legi penale.

A venit însă din partea președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, dar și de la președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ambii au spus public că au vorbit despre importanța respectării statului de drept și despre independența Justiției.

Sigur, sunt foarte importante și celelalte teme, cum ar fi președenția Consiliului Uniunii Europene pe care o vom prelua la 1 ianuarie 2019, alocările de fonduri europene, dar asta nu înseamnă că trebuie să te faci că nu simți în mână cartoful fierbinte pus de Dragnea&Co.

De altfel, Germania vrea să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Berlinul e dispus să plătească mai mult la bugetul UE post-Brexit, dar pune mai multe condiții, inclusiv legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Și o întrebare pentru doamna premier: după 9 ani de stat în Parlamentul European ca eurodeputat, încă mai sunt necesare căștile pentru traducere întrebărilor jurnaliștilor puse într-o engleză simplă, de bază?

A primit sfaturi și atenționări, însă, de la Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale. Crețu a îndemnat-o pe Viorica Dăncilă să acorde o atenție sporită Programului Operațional Regional (POR), unde se înregistrează cele mai mari întârzieri și unde riscul de dezangajare e de 813 milioane de euro anul acesta.

Pentru că tot am amintit de Dragnea, să spunem că pe 10 martie va avea loc congresul extraordinar al PSD la Sala Palatului. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că va candida la o funcție de conducere în PSD la Congres, la fel și Codrin Ștefănescu.

Partidul nu se schimbă, el doar se transformă.

Tot Codrin Ștefănescu a dezvăluit, fără să vrea, calendarul programului de guvernare al PSD-ALDE, capitolul pentru Justiție. După celebrul strigăt „Tudorele, fă ceva, că nu se mai poate!”, Codrin Ștefănescu spune acum că există o întârziere în ceea ce privește decapitarea DNA.

Nici opoziția nu e mai brează uneori. USR a dat-o-n bară la Curtea Constituțională. CCR a respins ca inadmisibile sesizările depuse de USR cu privire la unele modificări la cele trei legi ale Justiției - legea pentru organizarea judiciară, cea privind organizarea CSM și statutul magistraților.

Eurodeputatul ungar Benedek Javor vorbește, într-un interviu acordat EurActiv.ro, de dublul discurs al politicienilor europeni care alimentează euroscepticismul, dând vina pe Bruxelles pentru decizii la care contribuie chiar ei. #PE

Recomandarea de lectură: Trump vine cu o soluție halucinantă pentru a stopa atacurile armate ale elevilor în școli: înarmarea profesorilor.