România a înregistrat cel mai mare exod al populației dintr-o țară care nu a fost implicată în vreun conflict în ultimii 15 ani. Iar cele peste 3 milioane de persoane din diasporă nu par să afle prea multe motive să se întoarcă.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a provocat marți ceva vâlvă în spațiul public cu o declarație privind scumpirea alimentelor ca modalitate de a forța publicul să fie mai atent la ce și cât cumpără. Irimescu spune că una din soluțiile pentru reducerea risipei de alimente ar fi scumpirea mâncării, fiind de părere că românii nu apreciază alimentele la adevărata lor valoare, de aceea cumpără prea multă mâncare.

Ministrul este de părere că ar trebui schimbate mentalitățile în ceea ce privește cumpărarea și consumul de alimente. În România, anual, 2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi, potrivit statisticilor, în condițiile în care 30% din populația țării trăiește cu lipsuri materiale.

În acest timp, politicienii se joacă cu datoriile de miliarde de lei ale furnizorilor de utilități și apoi se miră când companiile amenință cu întreruperea livrărilor. RADET nu a primit banii de la Primăria Bucureștiului, nu a plătit energia termică primită de la ELCEN și și-a anunțat intrarea în insolvență. ELCEN, care produce energie termică și electrică în cele patru termocentrale din București, s-a văzut astfel în situația de a nu mai primi banii de la la principalul său client și și-a cerut, la rândul său, insolvența. Producătorul de gaze Romgaz, care are același acționar majoritar cu ELCEN, amenință cu tăierea gazului. Găsiți aici o parte din istorie.

Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Romgaz și ELCEN, a convocat o întrunire de urgență. Deși primăria are un rol important în această istorie, primarul Gabriela Firea a început să amenințe cu plângeri penale. Deocamdată, a fost găsită o soluție pentru câteva zile, dar bucureștenii s-ar putea trezi săptămâna viitoare cu apa caldă tăiată.

Aceste dispute fără sens sunt, probabil, unul dintre motivele pentru care România este unul dintre principalii „furnizori” de migranți din lume. Potrivit unui raport ONU cu date din 2015, sunt 3,4 milioane de cetățeni români care locuiesc în altă țară. Este a doua cea mai mare creștere a diasporei unei țări, spun experții Națiunilor Unite.

România a înregistrat o creștere de 7,3% pe an a numărului de migranți, în timp ce pe primul loc este Siria cu 13,1%, iar pe locul trei Polonia cu 5,1%. Experții notează că avansul înregistrat de România este cea mai accelerată creștere a numărului de migranți într-un stat care nu s-a confruntat cu războiul. Dacă ne raportăm la totatul populației, în România diaspora reprezintă 17%, în timp ce în Polonia doar 11%. Pentru comparație, la nivel mondial, în 2015, 3,3% din populație trăia în altă țară decât cea în care s-a născut, față de 2,8% în anul 2000.

Și, dacă tot a venit vorba de români aflați peste granițe, mai-marii instituțiilor reuniți în Consiliul Suprem de Apărare a Țării au decis că România are nevoie de încă o strategie, una pentru a stabili cum va gestiona relația cu Republica Moldova. Și totuși până și președintele Klaus Iohannis a constatat un „lucru care se observă și cu ochiul liber - relația noastră trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă”. Dar asta se pare că nu poate fi realizată fără o strategie.