O declarație a ambasadorului SUA la Chișinău privind identitatea moldovenilor a stârnit reacții furioase de o parte și de alta a Prutului. Contestația lui Gabriel Oprea privind retragerea titlului de doctor a fost respinsă.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, i-a reamintit ambasadorului SUA James Pettit că diplomații trebuie să cunoască istorie, după ce acesta a declarat că Moldova nu este România, Moldova având propria sa istorie și propriile sale provocări. Deși despre unirea celor două țări s-au făcut doar declarații, pe ambele maluri ale Prutului, fără a exista un proiect concret în acest sens, ambasadorul american a susținut că unirea nu este o alegere practică. 

Prezent la București, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a spus că fiecare țară trebuie să-și decidă singură propriul destin.

Comisia de Contestații a Consiliului General al CNADTCU a respins contestația formulată de Gabriel Oprea, astfel că se menține decizia inițială a Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), cea de plagiat în cazul tezei de doctorat a fostului vicepremier.

Președintele Consiliului, Viorel Barbu, a precizat că decizia finală urmează să fie luată de Consiliul General al CNATDCU cel târziu miercuri.

Fost comisar european, premierul Dacian Cioloș a afirmat că României îi este negat accesul la Schengen pe motive politice care par total depășite de realitate. Afirmația a fost făcută în contextul în care, în acest moment, terorismul și migrația au devenit cea mai serioasă amenințare, care poate fi combătută doar cu acțiuni comune și o cooperare transfrontalieră.

Cioloș a mai subliniat că s-a pierdut ceva din coeziunea politică a procesului decizional la nivel UE, confruntată în ultimul timp cu diverse crize.

După ce ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a anunțat că va candida în toamnă într-o formulă pe care o decide, sau nu o decide, Dacian Cioloș, vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat că nici vorbă de candidaturi din partea tehnocraților. 

Dîncu susține că Cioloș nu va candida. Mai mult, el le-ar fi spus celor care doresc să candideze și se vor înscrie într-un partid că, în acest caz, trebuie să plece din guvern.

Ministerul Finanțelor a publicat luni lista ajutoarelor de stat pentru firmele care investesc minimum 10 milioane de euro, care include șase firme, între care Pirelli, Arctic și Bosch.

Mai mulți oameni de afaceri și economiști susțin că astfel de ajutoare de stat acordate doar pentru marii investitori distorsionează concurența, defavorizând companiile mici și mijlocii.

Recomandarea de lectură a redacției: Cum se pregătește Hillary Clinton pentru prima dezbatere televizată cu Donald Trump - New York Times.